Korreláció

2024.04.24. 11:51 • Erste Kommentár

Mikor megindult az esés a piacokon, az volt a percepció, hogy ez egy korrekció. Ennek egyik feltétele szerintünk, az, hogy nem alakul ki (erős) korreláció a piacok között, azaz mindenki végzi a maga dolgát.

Most, hogy a korrekció első hulláma – úgy tűnik – lezajlott az S&P500 indexben, érdemes egy pillantást vetni a – bizonyos értelemben vett – alulértékelt indexekre. (itt és itt)

Ha megnézzük a varsói, prágai és budapesti indexeket, akkor azt láthatjuk, hogy a korrekcióban a PX és a WIG kevésbé, a BUX kicsit nagyobb mértékben vett részt. Az előbbi kettő azonnal új csúcsra emelkedett, ahogy megindult az USA-ban a korrekció korrekciója. A BUX esetében is erősebb viselkedést láthattunk, mint a tengerentúli „testvéreknél”. Szóval egyelőre nem nagyon van (erős) korreláció. Egyelőre e feltevésünknek megfelelően viselkednek a piacok. Azt gondoljuk, hogy ez nagy valószínűséggel így is marad.

Kicsit más. A Microsoft kutatócsoportja elég érdekes eredményekkel ált elő a minap. Ebben a mesterséges intelligenciát (MI) arra használták, hogy egy fotó alapján olyan realisztikus mozgóképet hozzanak létre, amely beszélő fejet állít elő valós időben egy szöveg alapján. Itt van például egy eredmény, s itt egy másik.

Persze a társadalmi felelősségvállalás jegyében ezt a megoldást nem teszik nyilvánossá, a potenciális visszaélések miatt. Ugyanakkor jól mutatja az MI egyik fejlődési irányát. Ez pedig kiválthatja az oktatóvideókat, de akár komplett filmeket is lehet így készíteni, valószínűleg a nem túl távoli jövőben. Nem véletlen, hogy a hollywoodi színészek már jó ideje nagyon aggódnak emiatt. Különben az MI potenciális alkalmazása (emberi munka hatékonyságának növelése) is jelentős szerepet játszik az S&P500 vállalatokra vonatkozó magas marzs várakozásban, ami a közeljövőben újabb történelmi csúcsra emelkedhet.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás