Gyenge!? Erős!? Magas!? Alacsony!?

2024.04.26. 10:56 • Erste Kommentár

Tegnap negatív meglepetést hozott az amerikai GDP adat. A vártnál nagyobb mértékben esett vissza az első negyedévben az amerikai gazdaság bővülése. A várt 2,5 százalékos növekedéssel szemben csak 1,6 százalék lett, az előző negyedévi 3,4 százalék után. Ez is probléma, de az meg még inkább, hogy az ehhez tartozó inflációs mérőszám, az amúgy is nagynak mondható 3 százalék helyett 3,1 lett az előző negyedévi 1,6 százalék után. S akkor még ennek magkomponenséről nem is beszéltünk, amely 3,7 százalékra ugrott a korábbi 2-ről, a várt 3,4 százalékkal szemben.

Röviden összefoglalva. Az inflációs nyomás erősebb, a gazdasági aktivitás pedig gyengébb, mint gondoltuk. Így a kamatcsökkentési várakozások nem, hogy erősödtek volna a gyengébb gazdasági adatra, hanem tovább gyengültek. Most már nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy már csak egy kamatcsökkentést árazzon a piac, amely valamikor az ősz folyamán jöhet. Ezzel még az is a probléma, hogy a gyengébb gazdasági teljesítmény visszafoghatja a cégek teljesítményére vonatkozó előrejelzésket is. Azt pedig tudjuk, hogy a számláló csökkenése (vállalati eredmények), s a nevező növekedése (infláció) együttesen komolyabb változást, csökkenést is hozhat az értékben (fair érték). Hát ezért láthattunk tegnap egy erősebb eladási hullámot nap elején az amerikai részvénypiacokon.

Viszont a piaczárás után jelentő Alphabet, vagy éppen a Microsoft azért mosolyra húzta a  befktetők száját, s komoly emelkedést láthatunk bennük az OTC piacon. S ez a cégek mérete okán is kihatással van az indexekre. Így ma egy picit jobb a hangulat, de azért nem árt az óvatosság.

Már csak azért is, mert a délután megjelenő márciusi PCE inflációs adatok akár negatív meglepetést is okozhatnak. Értem ez alatt, hogy esetleg nagyobb emelkedést fog mutatni a fő adat, s esetleg a maginflációs rész mégsem fog csökkenni. Ellenkező esetben viszont a piac a jelenlegi helyzetben akár komolyabb momentumot is kaphat, hiszen a kamatcsökkentések terén pesszimizmus uralkodott el a befektetők között az elmúlt időszakban. De erre a forgatókönyvre kisebb valószínűséggel számítunk.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás