KOKAS NORBERT - GENERALI
BUDAPEST
CIB
ERSTE
GENERALI

Generali Alapkezelő Portfólió ajánlat

2015. Október

A befektetők által talán leginkább figyelemmel kísért események a hónap során az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) és az Európai Központi Bank (ECB) kamatdöntő ülése volt. A tengerentúlon most sem született meglepetés. Az elemzői konszenzus szerint ugyanis nagyon valószínű volt, hogy nem most kezdik el a kamatemelési ciklust, és ez be is jött. A döntést az alacsony inflációval, a munkahelyek növekedésének lassulásával és a gyenge exporttal indokolta a Fed.

Szokásához híven Mario Draghi jegybankelnöknek viszont ismét sikerült mindenkit elvarázsolnia, miután bejelentette, az ECB decemberben felülvizsgálja havi 60 milliárd eurós eszközvásárlási programját és szükség esetén kész 2016 szeptembere utánra is kiterjeszteni azt. Döntésüket elsősorban a növekedéssel kapcsolatos lefelé mutató kockázatokkal és a feltörekvő piacokon tapasztalható bizonytalanságokkal magyarázta.

Az augusztus-szeptemberi erőteljes negatív korrekció után jelentősen visszapattantak a részvénypiacok az elmúlt hetekben. Az emelkedést segítette az ECB bejelentése és az elhúzódó amerikai kamatemelés, de több, a vártnál jobb makrogazdasági adat is napvilágot látott. A legjobb teljesítményt Európában, az utóbbi időben keményen büntetett autószektor nyújtotta. Amerikában pedig a technológia vállalatok papírjaiért rajongtak a befektetők.

A közeljövőben több tényező is nehezítheti a befektetők döntéseit. A sérülékeny feltörekvő országokkal kapcsolatos kilátások mindenképp kockázatot jelentenek, ami a megtakarítások tekintetében óvatosabb hozzáállást, alacsonyabb hozamelvárásokat feltételez. Elsősorban az abszolút hozamú befektetéseket ajánljuk, ahol szigorú kockázatkezeléssel csökkenthetőek a piaci kilengések, megfelelő időzítéssel pedig változatlanul a kockázatmentes hozamot meghaladó teljesítmény érhető el.

Kérjük, olvassa el a jogi nyilatkozatot!