Délnek vették az irányt az indexek

2020.08.14. 15:42 • Erste Uzsonna

Csökkentek az európai indexek a járványhelyzet romlásának köszönhetően. Az angol beutazási szigorítás (Franciaországból, Hollandiából, Máltáról és Monacoból) és az Európában számos országban már „kritikus” szinteket ostromló új esetszámok miatt nyomás alá kerültek a turizmushoz köthető szektorok papírjai.

Spanyolországban egy rövid javulás után újra erőteljesen romlani látszik a helyzet, tegnap már 2.935 új esetet regisztráltak. Így a vállalkozók szövetsége felhívta a döntéshozók figyelmét arra, hogy egy újabb gazdasági lezárást nem élne túl a gazdaság, ezért szorgalmazzák a „víruskövető” alkalmazás mind szélesebb körű használatát.

Az Egyesült Királyság újabb szerződéseket kötött védőoltás szállítására. A Novavax 60 millió adagot szállíthat, míg a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen 30 millió ampullára kapott megrendelést. Ezzel a brit kormány eddig már több mint 300 millió ampullára kötött szerződést a 66 millió lakosú ország számára!

Az Európai Bizottság sem tétlenkedik. Az Astra Zeneca-val 300 millió adag oltóanyagra kötött szerződést, amit 100 millióval meg lehet toldani. További gyártókkal is tárgyalnak. Az EU-nak különben a britekkel együtt valamivel több, mint 500 millió lakosa van.

Az USA kiskereskedelemi forgalmi adatai alapvetően a várakozásoknál nagyobb mértékben növekedtek. Ugyanakkor a nem mezőgazdasági szektorokban a termelékenység nagyot ugrott a második negyedévben, ahogy az egységnyi munkaerő költség is. Míg a termelékenység esetében hasonló javulást 2009 harmadik negyedévében láthattunk utoljára, addig hasonló méretű munkaerő költség növekedésre 2014 elején is volt példa.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás