Felfedte Powell a Fed lapjait

2020.08.27. 16:22 • Erste Uzsonna

A Dow 0,5% körüli emelkedéssel kezdte a mai kereskedést, míg az S&P500 és a Nasdaq stagnál.

Lerántotta a leplet ma Jerome Powell, Jackson Hole-i beszédében a Fed új monetáris politikai irányvonaláról. A jegybank az eddigi konkrét 2%-os inflációs céllal szemben áttér az átlagos 2%-os inflációs célra, ami azt jelenti, hogy egy hosszabb 2% alatti periódust követően egy valamivel 2% feletti periódust céloznának meg. Ezt a célt ezen túlmenően nem részletezte Powell, csak annyit mondott, hogy erre nincsen meghatározott matematikai formula. Emellett a teljes foglalkoztatottságra vonatkozó célját is átfogalmazta a jegybank, ami azt igyekszik reflektálni, hogy a teljes foglalkoztatottság tartós megvalósulása sem vezet feltétlen nem kívánt inflációs nyomáshoz. Az alapkamat jövőbeni pályájáról Powell nem bocsátkozott konkrét jóslatokba, ami talán kisebb csalódásként érhetett befektetőket, ugyanis egyes találgatások már azt rebesgették korábban, hogy akár 5 évig is elkötelezi magát a jegybank a zéró kamat mellett. Ezzel összességében a várakozásoknak nagyjából megfelelő módosítást hajtott végre a Fed monetáris politikai keretrendszerén. A hírekre a dollár kezdetben gyengült az euróval szemben, ezt követően azonban megfordult ez a tendencia.

A vártnak megfelelően egy millióan folyamodtak első ízben munkanélküli segélyért az USA-ban az elmúlt héten, ami további csökkenés a megelőző heti 1,1 millióhoz képest. A folyamatban lévő segélykérelmek 14,5 millióra estek a korábbi 14,8 millióról a várt 14,4 millióval szemben. Ebből továbbra is az látszik, hogy relatíve lassan tér magához a mostani szintekről már az amerikai munkaerőpiac.

31,7%-kal esett vissza évesített alapon az amerikai GDP a második becslés alapján, ami némileg jobb, mint az első becslés 32,5%-os visszaesése. Az összképen ez azonban nem változtat.

Közel 10%-kal emelkedik az Abbott Laboratories árfolyama piacnyitás után, miután tegnap az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet elsőbbségi eljárással engedélyezte a cég 15 perces, 5 dollárba kerülő koronavírus tesztjét, amit szinte bárhol, minimális szakértelemmel el lehet végezni. A teszt egy fontos hézagot tömhet be az amerikai tesztelési procedúrában.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás