Új hazai tagokkal bővül a régiós index

2020.09.04. 14:05 • Erste Ötletgyár Mini

Szeptember 21-től lépnek életbe a régiós CECE index új súlyai, így az index átalakítása a szeptember 18-ai kereskedési nap záró szakaszát érintheti majd legintenzívebben.

Az indexből kikerül az Appeninn és a lengyel PGE, míg új tagként bekerül az indexbe a BIF, a Graphisoft Park és a lengyel Play Communications is.

A változások hatására a magyar és a cseh részvények súlya enyhén növekszik az indexben, míg a lengyel papíroké kicsit visszaesik.

Az elmúlt időszakban a Graphisoft Park és a BIF forgalma is meglehetősen alacsony volt, így az indexbe való bekerülés a forgalomhoz képest jelentős vételi erőt jelenthet. Számításunk alapján az átsúlyozás hatása a BIF esetében 34 napnyi, a Graphisoft esetében pedig közel 8 napnyi átlagos forgalommal egyezne meg az elmúlt 20 kereskedési nap átlagos forgalmát figyelembe véve. Így bár elképzelhető, hogy az index átsúlyozásának hatására az említett részvények forgalma emelkedni fog a következő napokban, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy az alapok bizonyos keretek között képesek rugalmasan kezelni az index változásokat, például kis súlyú papírokat figyelmen kívül is hagyhatnak a költségcsökkentés jegyében. Így aztán abszolút nem biztos, hogy a számításokban szereplő jelentős vételi erő meg is fog jelenni a BIF vagy a Graphisoft Park részvények piacán.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás