Jól tartották magukat a bankok, de a légiközlekedésben még nincs érdemi fordulat

2020.10.13. 15:54 • Erste Uzsonna

Enyhe, 0,1-0,3% közötti korrekcióval kezdték a kereskedést a vezető amerikai részvényindexek.

Felülmúlta az elemzői várakozásokat a J.P. Morgan a harmadik negyedében. Az egy részvényre jutó tisztított profit 2,92 dollár lett a várt 2,26 dollárral szemben, amit 30 milliárd dolláros bevételen ért el a várt 28,5 milliárd dollárral szemben. A bank az első félévben 20 milliárd dollárnyi addicionális céltartalékot képzett a koronavírus várható negatív hatásai miatt, ebből azonban meglepetésre a harmadik negyedévben 569 millió dollárt már feloldott. Részben ennek köszönhető a vártnál jobb profitsor. A nettó kamatbevétel 9%-kal esett 13,1 milliárd dollárra a várt 6%-os eséssel szemben, ezt azonban kompenzálta a díj- és jutalékbevételek 7%-os növekedése. Emellett a kereskedési bevételek is jól alakultak, összesen 6,6 milliárd dollárt tettek ki a várt 6,2 milliárd dollárral szemben, ami 30%-os növekedés volt év/év alapon. A befektetési banki tevékenységből 2,2 milliárd dolláros bevételt csinált a cég a várt 2,1 milliárd dollárral szemben. Az árfolyam stagnálást mutat piacnyitás után.

Hasonló tendenciákat figyelhettünk meg a Citigroupnál is a harmadik negyedévben. Az egy részvényre jutó tisztított profit 1,40 dollár lett a várt 0,92 dollárral szemben, amit a vártnak megfelelő 17,3 milliárd dolláros bevételen ért el a bank. A bank 2,3 milliárd dollárnyi céltartalékot képzett a várt 4 milliárd dollárral szemben, azt követően, hogy az első félévben ennek mértéke 15 milliárd dollár volt. A kereskedési bevételek 4,7 milliárd dollárt tettek ki a várt 4,5 milliárd dollárral szemben. A sajáttőke arányos megtérülés 6,7% lett. Az árfolyam stagnálást mutat piacnyitás után.

2,7 milliárd dolláros árbevételt ért el a Delta Airlines a harmadik negyedévben a várt 3,1 milliárd dollárral szemben, amin 3,30 dolláros egy részvényre jutó veszteséget ért el a várt 2,97 dolláros veszteséggel szemben. A negyedévben 3,1 milliárd dollár értékben könyvelt el a cég restrukturálási költségeket, miután 18 ezer alkalmazott élt a nekik felkínált önkéntes távozási csomaggal. A harmadik negyedévben csupán 41%-os kapacitáskihasználtsággal futott a cég a várt 50%-kal szemben. Szeptemberben napi 18 millió dollárnyi készpénzt égetett el a cég. A gyenge számok mellett a cég azt is bejelentette, hogy 2022-ig bezárólag 5 milliárd dollár értékű repülőgép-megrendeléseket halaszt el, ami főként az Airbus-nak rossz hír. A hírekre az árfolyam 2%-kal esik piacnyitás után.

21,1 milliárd dolláros árbevételt ért a Johnson & Johnson a harmadik negyedévben a várt 20,2 milliárd dollárral szemben, amin 2,20 dolláros EPS-t ért el a várt 1,98 dollárral szemben. A vártnál jobb bevételi számok mögött főként az orvosi eszközök közel 6,2 milliárd dolláros eladása állt a várt 5,4 milliárd dollárral szemben. Ennek ellenére 2%-kal esik piacnyitás után az árfolyam, miután tegnap napvilágot látott, hogy a vállalat harmadik fázisú kísérleteit egyelőre fel kellett függeszteni a koronavírus elleni vakcina terén.

A vártnak megfelelően 1,4%-kal nőttek a fogyasztói árak az USA-ban év/év alapon az előző havi 1,3% után. A maginfláció is a vártnak megfelelően 1,7%-kal nőtt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás