Tovább emelkedő lengyel dominancia a régióban

2020.12.18. 11:46 • Erste Ötletgyár Mini

Ma piaczárást követően kerül sor a régiós CECE index negyedéves átsúlyozására, a változások hétfőtől lépnek életbe.

Ezúttal csak kisebb módosítások történtek, sem új bekerülő, sem új kikerülő részvény nincs az indexnél. A részvények többségénél a közkézhányadra vonatkozó paraméter változott, ahogy a magyar Opus esetében is, ahol a kalkulációnál a korábbi 30% helyett mostantól 40%-os közkézhányadot vesznek figyelembe.

A régiós változások közül a legjelentősebb, hogy a lengyel Allegro közkézhányada emelkedik, így a részvény súlya 10% fölé emelkedik az indexen belül. Ennek hatására a lengyel papírok súlya még markánsabbá válik, összesített súlyuk 63 bázisponttal nő annak ellenére is, hogy a szintén lengyel LPP és CD Projekt súlya is csökken a kisebb közkézhányad miatt. A lengyel térnyerés hatására a régiós papírok többségének súlya minimális mértékben csökken. A magyar részvények aggregáltan 25 bázispontot, a cseh papírok pedig együttesen 38 bázispontot veszítenek.

A lenti táblázatban foglaltuk össze az index változásait, narancssárgával kiemelve azokat a részvényeket, melyeknél paraméter változás történt. A tranzakció becsült méretének számításához azt használtuk fel, hogy a Bloomberg alapján mekkora az az eszközérték, ami a CECE indexet használja benchmarkként.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás