Közelíti a célt a Volkswagen

2021.01.22. 15:14 • Erste Ötletgyár Maxi

December elején megfogalmazott kereskedési ötletünk óta már több mint 10%-ot emelkedett a Volkswagen részvények árfolyama. Ezt az emelkedést kihasználva a korábbi veszteség limitáló stop-loss megbízásunk megemelését javasoljuk, miközben a javasolt kiszállási pontot változatlanul hagyjuk.

Az elmúlt napokban sikeresen törte át az árfolyam a novemberi és decemberi lokális csúcsot. Ennek megfelelően a stop-loss szintet a kitörési szint alá, 156,5 euróhoz javasoljuk felhúzni. Ennek aktiválódása esetén is már profit realizálására nyílna lehetőségünk.

A 187,7 eurós kiszállási szinten, ami a 2019. decemberi és 2020. év eleji csúcs, nem javaslunk változtatni. Az árfolyam most éppen a tavaly februárban hagyott rés betöltésével küzd, de a ma közölt előzetes eredmények fényében valószínűleg sikerrel veszi majd az akadályt.

Felülteljesíti a szektort

Az elmúlt két hónapban jól teljesítettek a ciklikus részvények, így összességében az autóipar egésze is, azonban a Volkswagen még riválisait is jól láthatóan felülteljesítette. Míg az európai autó- és autóalkatrész gyártókat tömörítő index teljes hozama az 5%-ot közelítette, addig a Volkswagen több mint dupláját, 13%-ot emelkedett. Ebből is látható, hogy a Volkswagen felülteljesítő volt a szektortársakhoz képest, amiben a vállalattal kapcsolatos pozitív hírek is szerepet kaptak.

Záporoznak a jó hírek

Az elmúlt szűk két hónapban számos pozitív hír jelent meg a társasággal kapcsolatban.

Egyrészt a vezérigazgató megszerezte a felügyelőbizottság (mint nálunk az igazgatóság) és ezen keresztül a fő tulajdonosok és a munkavállalók hozzájárulását is a stratégiai átalakításhoz. Ez az új stratégia állt decemberi elemzésünk középpontjában, ugyanis úgy látjuk, hogy a tervezett átalakítások, például az elektromos autók jelentős fejlesztése hozzájárul ahhoz, hogy a Volkswagen csoport megújulhasson, amit a befektetők magasabb értékeltséggel honorálhatnak.

A társaság tegnap jelentette be, hogy ugyan az értékesített autóflotta átlag széndioxid kibocsátása némileg (körülbelül 0,5%-kal) meghaladta az EU-s előírásokat, azonban 2021-ben a növekvő elektromos autó részaránynak köszönhetően már várhatóan sikerül teljesíteni a célt. Másrészt a társaság azt is közölte, hogy mivel már korában céltartalékot képzett arra, hogy nem tudja 2020-ban teljesíteni az elvárásokat, így további költségekkel már nem számol, vagyis nem lesz további eredményrontó hatása.

A Volkswagen ma délelőtt váratlanul publikálta a legfontosabb 2020-as előzetes sarokszámokat. A részletes eredmény viszont majd csak március 16-án fog megjelenni. A mai közlemény alapján az üzemi eredmény egyszeri tételek nélkül 10 milliárd euró körül alakult, jelentősen felülmúlva a 6,3 milliárd eurós piaci várakozást. Ami még úgy is jelentős felülteljesítés, hogy a piaci várakozások az egyszeri tételeket is figyelembe vehették. Hasonló felülteljesítés látható a nettó készpénz termelés terén is, 6 milliárd eurós pozitív készpénzáramlást termelt a társaság, szemben a 4 milliárd euró körüli piaci várakozással.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás