MOL: a szezonálisan alacsony volumen és az alacsony finomítói marzs miatt gyengébb IV. negyedév várható

2021.02.16. 14:28 • Erste Ötletgyár Mini

A MOL február 19-én jelenteti meg 2020. IV. negyedéves beszámolóját.

Mi 147 milliárd forint CCS-alapú, tisztított EBITDA-ra számítunk ebben a negyedévben.

A cég kutatás-termelés üzletága a kisebb azeri hozzájárulás miatt várhatóan csökkenő termelést fog mutatni. A harmadik negyedév napi 126,9 ezer hordóegyenértékes termelése után mi napi 120 ezer hordóegyenértékes termelésre számítunk a negyedik negyedévben. Az olaj és a földgáz európai ára kismértékben emelkedett, ami részben ellensúlyozza az alacsonyabb termelési volument.

A feldolgozás-kereskedelem nyeresége csökkenhet negyedév/negyedév alapon. Ennek az az oka, hogy szezonálisan kisebb az eladási mennyiség, és az összetétele is rosszabb, másrészt a MOL finomítói marzsai csak kismértékben javultak. A hordónkénti 1,3 dolláros IV. negyedéves érték jobb, mint az előző negyedév 1,0 dolláros értéke, ugyanakkor egy éve még 4,3 dollár/hordó finomítói árrésről adott számot a MOL. A petrolkémia viszont javult, a marzs 386,5 euró lett tonnánként az előző negyedév 336,5 eurójával szemben.

A fogyasztói szolgáltatások szegmens folytatta jó szereplését, mi közel 20%-os növekedésre számítunk EBITDA szinten, ami így elérheti a 36 milliárd forintot. Az üzletág a gazdasági visszaesés ellenére továbbra is képes növekedni. A földgáz üzletág is 19 milliárd forinttal járulhat hozzá az EBITDA növeléséhez.

A részvényesekre jutó nettó eredményvárakozásunk 8 milliárd forint. A MOL várhatóan nem fog jelentős átértékelési veszteséget/nyereséget elszámolni ebben a negyedévben.

Összességében elmondható, hogy a kiváló III. negyedév után ez a IV. negyedéves időszak már nem okoz jelentős meglepetést. A szezonálisan alacsonyabb értékesítési mennyiségek, a továbbra is alacsony finomítói marzs és a gyengébb termelési volumenek visszavetik a profitot, ugyanakkor a petrolkémia és a fogyasztói szolgáltatások pozitív meglepetést okozhatnak. A Covid-19 hatása továbbra is érezhető a MOL jelentésén. A cég valószínűleg teljesítette a 2020-as 1,9 milliárd dolláros tisztított CCS-alapú EBITDA célkitűzését.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás