Óvatos céltartalékolás húzhatja le az OTP eredményét

2021.02.26. 12:22 • Erste Ötletgyár Mini

Az OTP március 5-én, péntek hajnalban teszi közzé negyedik negyedéves eredményét.

Bár nem számítunk a hitelportfolió minőség számottevő romlására, azonban az év végén a bank menedzsmentje óvatos céltartalékolási politikát folytathat. Az előző negyedévi rendkívül alacsony, 5,1 milliárd forintnyi céltartalékképzés után a negyedévre 47 milliárd forintnyi céltartalékolásra számítunk.

Az összes bevételi soron bővülésre számítunk a negyedik negyedévben, annak ellenére is, hogy ebben az időszakban került sor a szlovák leánybank eladására. A csoportszintű bevételek 4,6%-kal növekedhettek az előző negyedévhez képest. Az orosz és magyar hitel bővülés ellensúlyozhatta a nettó kamatmarzs erózióját, így a nettó kamatbevétel emelkedhetett. A negyedik negyedévben a nettó díj- és jutalék sor szezonálisan magas, de 2020-ban elmaradhatott a 2019-es értéktől.

A költségek szintén szezonális okok miatt növekedhettek, de a negyedév/negyedév alapú emelkedés kisebb lehetett, mint a 2019-es évben.

Összességében a korrigált profit 83 milliárd forintra, a számviteli eredmény pedig 71,7 milliárd forintra csökkenhetett a negyedik negyedévben. Jelentős egyszeri tételként a magyar hitelmoratórium negatív nettó jelenérték hatása jelenik meg a gyorsjelentésben, ami 11 milliárd forinttal ronthatja a bankcsoport eredményét.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás