Jelentős változások a régiós indexnél

2021.03.04. 13:50 • Erste Ötletgyár Mini

A Wiener Börse bejelentette a régiós CECE index változásait, melyek március 22-től lépnek életbe, így az átsúlyozás hatásai március 19-i kereskedésben érvényesülhetnek majd.

A mostani változások nagy nyertese az Avast, mely új tagként egyből több mint 5%-os súllyal kerül be az indexbe. Ennek eredményeként a cseh részvények aggregát súlya is jelentősen növekszik, elsősorban a lengyel papírok kárára.

A negyedéves felülvizsgálat jelentős változásokat hoz a régiós és a magyar komponenseknél is. A hazai részvények közül kikerül az indexből a BIF és a Graphisoft Park is, miközben bekerül a CIG. Mivel a fent felsorolt papíroknak jellemzően alacsony forgalmuk van, így a napi forgalomhoz képest jelentős hatást válthat ki az index átsúlyozása. Azonban ezeket a hatásokat tompíthatja, hogy kis súlyú részvényekről van szó, melyek esetében az indexet követő alapkezelők rugalmasak lehetnek, és a költséghatékonyság érdekében ilyen kis súlyú papíroknál nem feltétlenül követik le teljesen az indexet.

Régiós szinten jelentős változást jelent, hogy az indexbe bekerül a cseh Avast és a Kofola. Ugyanakkor kikerül a cseh StockSpirits, a lengyel Santander Bank Polska és a Grupa Lotos is.

Régiós szinten a forgalomhoz képest a Stock Spirit és az Avast változásai a legjelentősebbek, de mivel mindkét esetekben dual listing van, vagyis a részvények több piacon is kereskedettek így a valóságban a táblázatban becsültnél enyhébb hatások fognak érvényesülni.

A táblázatban sárga színnel jelöltük a lengyel CD Projekt-et, melynél csak a súlyozásnál szerepet játszó paramétereknél történik változtatás.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás