Elegendő lítium lesz-e a világban?

2021.04.30. 17:50 • Erste Research Blog

A globális autópiac alakulása meghajtás szerint

Forrás: BCG

A lítium fém az alapja a lítium-ion alapú akkumulátoroknak, melyek az elektromos autók legfontosabb alkatrészei. Egy közel 100Kwh Tesla-S model akkumulátorához 12 kilogramm tiszta lítiumra van szükség. A többi elektromos autónál ennél természetesen kevesebb lítiumot használnak fel az akkumulátor elkészítéséhez, mivel alapvetően a Tesla-S modelljéhez képest kisebbek a hatótávolságok.

Ha a BCG elemzéséből indulunk ki, akkor a közel 100 milliós globális újautó piacból 2025-re hozzávetőlegesen 11 millió autó lesz tisztán elektromos meghajtású (BEV), 4 millió plug-in hibrid (PHEV), 10 millió hibrid (HEV) és kb. 21 millió puha-hibrid (MHEV). Ha ezeknek a gépjárművek akkumulátorához szükséges lítium mennyiségét kellene megbecsülni, akkor ez nekem 163 ezer tonnára jön ki (a feltételezésem, hogy 10kg lítium szükséges egy tisztán elektromos autóhoz, 4kg egy plug-in hibridhez, 2kg egy hibridhez és 1kg egy puha-hibrid gépjárműhöz).

A lítium-karbonát bányászat felfutása 2025-ig

Forrás: S&P Platts

A kérdés, hogy lesz-e valóban ennyi lítium? A S&P Platts 2019 végén készített egy elemzést, mely szerint a lítium bányászat megháromszorozódhat 2025-re. Ezek szerint a 2019-es közel 0,5 millió tonna lítium-karbonát termelés 1,5 millió tonnára nőhet 2025-re. Mivel közel 5,3 tonna lítium karbonát szükséges egy tonna fém lítium előállításához, a másfél millió tonna lítium-karbonát bányászat eredményeképpen 283 ezer tonna tiszta lítium állhat a világ rendelkezésére. Ez elég lehet az autógyártási igényként fellépő 163 ezer tonna lítium kereslet kielégítéséhez, még úgy is, hogy jelenleg 28 ezer tonna lítiumot nem elektromos áram tárolási célokra használunk, és nem kizárólag autókhoz készülnek akkumulátorok (a lítium 71%-át akkumulátor célokra használták fel 2019-ben, kb. 67 ezer tonnát).

A példa azonban rámutat arra is, hogy mennyire feszített lehet a lítium piac a jövőben. Egy lítium bánya nyitása 8-12 évet vesz igénybe és a mostani felfutás folytatása 2025 után egyáltalán nem garantált. Elképzelhető, hogy a felfutó igényt nem tudják kielégíteni a meglévő és kialakítás alatt lévő bányák. Az is biztos, hogy ilyen igényszint mellett magas lítium árak lehetnek, amelyek kedvezhetnek a nagy lítium bányászati cégeknek, mint például az Albemarle (ALB US), a chilei Sociedad Quimica Y Minera (SQM US) vagy a Lithium Americas (LAC US). A lítium karbonát ára a tavaly nyári mélypont után ismét jelentős növekedésnek indult, de még nem értük el a 2018-as csúcsot.

A lítium-karbonát áralakulása Kínában (CNY/t)

Forrás: https://tradingeconomics.com/commodity/lithium

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás