MOL: a finomításnak és a kitermelési üzletágnak köszönhetően erős eredmény várható

2021.05.04. 14:53 • Erste Ötletgyár Mini

A MOL május 7-én, piacnyitás előtt teszi közzé első negyedéves számait.

Mi 171 milliárd forint tisztított, CCS alapú EBITDA-ra számítunk, ami elmarad a 191,4 milliárd forintos tavalyi első negyedéves eredménytől, de meghaladja a 140,4 milliárd forintos tavalyi IV. negyedéves tisztított, CCS alapú EBITDA-t.

A kutatás-termelés üzletág nyeresége nőtt, mivel az olaj és a gáz ára emelkedett a régióban, miközben a MOL termelése a korábban becsült napi 110-120 ezer hordóegyenértékes szinten mozgott, várhatóan a sáv magasabb szélén. A Brent átlagár az idei első negyedévben elérte a 61,1 dollárt hordónként, míg a tavalyi negyedik negyedévben 44,2 dollár volt.

A feldolgozás-kereskedelem is kifejezetten jó eredményt hozott, főleg a szárnyaló petrolkémiai marzsoknak köszönhetően. A MOL finomítói árrése hordónként 2,5 dollárra nőtt ebben a negyedévben, míg a 2020 IV. negyedévben a cég 1,3 dollár/hordó finomítói marzsot ért el. A petrolkémia pedig egyenesen felrobbant: a 668 euró/tonna árrés minden idők legerősebb petrolkémiai marzsa, bőven felette van a tavalyi IV. negyedév 384 eurós szintjének. A volumenek is erősek voltak, mivel az üzemanyag kereslet kezdi elérni a pandémiát megelőző szinteket.

A kiskereskedelem továbbra is kétszámjegyű EBITDA növekedést mutat a nem-üzemanyagokon elért profitnak és az erős kiskereskedelmi üzemanyag volumeneknek köszönhetően. Mi 33 milliárd forint tisztított EBITDA-t várunk a divíziótól. Egyedül a gáztranzit üzlet nyeresége csökken, mivel Szerbia felmondta a korábbi szállítási szerződést, és kisebb készenléti kapacitás vásárlások történtek, mint tavaly, amikor a piac félt az ukrán gáztranzit leállásától.

Összességében nagyon jó negyedéve lesz a MOL-nak, a számok már a koronavírus járványt megelőző időszak eredményességét tükrözik. Különösen a cég petrolkémiai egységei, finomítása és szénhidrogén termelése okozott kellemes meglepetést.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás