Erős bázishatás a Richternél

2021.05.07. 11:00 • Erste Ötletgyár Mini

A Richter az eredeti menetrendhez képest módosított időpontban, május 10-én teszi közzé negyedéves számait.

Az árbevételi trendeket alapvetően meghatározza a tavalyi erős bázishatás, amikor a lezárásokra készülve megugrott a gyógyszerek iránti kereslet, így az árbevétel a legtöbb térségben év/év alapon elmaradhatott a tavalyitól. Oroszország esetében ezt még a gyenge rubel is negatívan befolyásolta, így az Oroszországból és a FÁK térségéből származó árbevétel 9,6%-kal csökkenhetett. Lényegében az egyetlen komolyabb növekedést az amerikai piac könyvelhette el a Vraylar-ból származó bevétel növekedésének köszönhetően. Előrejelzésünk szerint az export értékesítés euróban számítva 0,7%-kal, a magyarországi eladások pedig 2,5%-kal estek vissza. Ugyanakkor a gyengülő forint hatásaként a gyógyszerértékesítés árbevétele 4,7%-kal, a csoportszintű árbevétel pedig 4,8%-kal emelkedhetett a tavalyi első negyedévhez képest.

A növekvő jutalék bevétel továbbra is támogatja a bruttó marzsot, míg az értékesítési és marketing kiadások a tevékenység visszafogása és az online csatornák felé terelése miatt továbbra is nyomottak. A negyedévben nem számítunk egyszeri tételekre, így az üzemi eredmény 3,8%-kal, 26,1 milliárd forintra emelkedhetett.

A pénzügyi eredmény pozitív lehetett a negyedévben, ugyanakkor kisebb mértékben, mint tavaly, ami miatt az adózott eredmény 12,4%-kal, 25,4 milliárd forintra csökkenhetett.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás