Gloster Infokommunikációs Nyrt: Unikális modell az IT-ben: Hitel plusz akvizíciók

2021.05.11. 08:33 • Erste Vállalatelemzés

Jelen elemzésünkkel megkezdtük a Gloster részvények követését. A cég által közzétett stratégiai tervek alapján elkészítettük a cég pénzügyi modelljét az elkövetkező évekre, melynek segítségével meghatároztuk a DCF és az összehasonlító mutatószámos értékelésből adódó részvényértéket. Ez alapján a 12 hónapos célár 4.135 forintnak adódott. Ajánlásunk: Vétel

Két modellt építettünk. Az alap modell esetében figyelembe vettük a május elején bejelentett felvásárlást, és 2023 elejére számoltunk egy újabb akvizícióval, ami a cég EBITDA-ban mért méretét mintegy 70 százalékkal növelnék meg 2023-ra. Ez gyakorlatilag egyezik a cég stratégiai tervében szereplő minimális várakozásokkal. Habár itt is számoltunk az akvizíciókhoz köthető hitelfelvétellel, a cég készpénzállománya és cash-flow-ja lehetővé teszi, hogy további hitelfelvétel nélkül is megvalósuljon ez a szcenárió.

Gyorsabb növekedési lehetőséget biztosít, és így magasabb részvényértékhez vezet, ha a cég 2-3 milliárd forint értékben hajt végre akvizíciókat az elkövetkező két évben. Ugyanakkor ehhez a gyors növekedéshez számításaink szerint 1,6 milliárd forint körüli addicionális hitelfelvétel is szükséges lehet. Az 50 ezer körüli ICT kis- és középvállalkozás között nagy valószínűséggel számos célpont azonosítható, pláne annak fényében, hogy sok tulajdonos 20-40 évnyi tevékenység után az utódlásban vagy éppen a cégértékesítésben gondolkozik.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás