A felrobbanó nyersanyagárak okozhatják a megújuló szektor szárnyalásának végét?

2021.05.27. 14:28 • Erste Research Blog

Az MSCI figyelmeztetett legutóbb, hogy buborék alakulhatott ki a hatékony energia (Efficient Energy) részvényeknél. A befektetési bank az úgynevezett részvény tömeg (angolul crowded stock) elmélet alapján azt állítja, hogy a hatékony energia részvények mostani összsúlya a teljes részvénypiacon belül elérte az USA technológiai szektorának 1999-es nagyságát, amit egy hatalmas zuhanás követett később. Nyilván nagyon nehéz ezeket a részvényeket árazni, hiszen hatalmas növekedés mellé általában sok évig veszteséges pénzügyek tartoznak, de azért nehéz azt racionálisan megmagyarázni, hogy mondjuk egy Tesla (TSLA US) miért ért többet, mint a három legnagyobb tradicionális autógyártó együtt vagy mi indokolja azt, hogy a Plug Power nevű cég egy év alatt meghúszszorozza a részvényárát, miközben 2025-ig nem várható, hogy nyereséget termel a vállalat. A jelentős áremelkedést a kormányzati politika is generálja, hiszen Európában és Észak-Amerikában, de már Ázsiában is beleállt a politika a zöld forradalomba, hatalmas támogatást ígérve minden kezdeményezésnek, mely a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése irányába hat, legyen az napelem, zöld hidrogén, szélerőmű vagy CO2 besajtolás.

Az IShare Global Clean Energy ETF (ICLN) árfolyamalakulása az elmúlt egy évben (USD)

Forrás: finance.yahoo.com. Az ICLN az egyik legnagyobb tiszta energia ETF, jelenleg mintegy 5 milliárd dollár kapitalizációval

A tavalyi hatalmas részvényralli azonban elakadt idén január eleje óta. A cégek ugyanis egyelőre nem hozták a várt növekedést, illetve a nyereségek is gyengébbek lettek. A leginkább aggasztó tényező, az infláció és a hosszú lejáratú kamatok megugrása mellett, hogy az alapanyagok és félkész termékek ára megdrágult, az elérhetőség pedig csökkent. A szektort is sújtja a globális chiphiány és a logisztikai nehézségek. Az alapanyag fémek – különösen a réz vagy a poliszilikon – jelentősen drágult a piacon. Csak egy példa az utóbbira: a monokristályos poliszilikon kínai jegyzése 6,19 dollár/kg szintről egy év alatt 25,4 USD dollár/kg-ra ugrott. De olvashatunk arról is, hogy a réz ára a mindenkori csúcson, 10 ezer dollár/tonna fölött volt a napokban. Főleg az alapanyagok helyzete kritikus, hiszen a kínálatot jelentősen növelni igazából csak új bányaprojektek elindításával lehet, de ezek még barnamezős (meglévő bányaterület további hasznosítása) esetben is évekig tartó folyamat.

A helyzet lehet, hogy odáig fajul, hogy a cégek még később kezdenek csak nyereséget termelni, főleg, ha a piac nem hajlandó elfogadni, hogy a zöld megoldások ára emelkedni is tud, nem csak süllyedni. Könnyen lehet, hogy a szektor jelentős felértékeltségének is véget vet a mostani állapot. Ez egyébként nagyon kedvező az alapanyagokat gyártó részvénytársaságoknak, mint a poliszilikon termelő Daqo New Energy (DQ US) vagy a német Wacker Chemie (WCH DE), illetve a réztermelő vállalatoknak, mint a FreePort-McMoran (FCX US) vagy a Southern Copper (SCCO US), illetve a lítium termelőknek, mint az Albemarle (ALB US). Azonban, ha zuhanás lesz a megújuló részvényeknél, valószínűleg a lánc végén lévő alapanyag gyártó cégek is szenvedni fognak. Így a némileg kedvező kép ellenére én ezeknél a részvényeknél is várnék a vétellel, azzal együtt, hogy a zöld forradalomból talán még nagyobb nyereséget érhetnek el az alapanyagokat termelő, fémek bányászatával foglalkozó társaságok, mint magát az energiát termelő vagy megújuló eszközt gyártó vállalatok.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás