Még a vártnál is magasabb lett az amerikai infláció

2021.06.10. 14:48 • Erste Uzsonna

A határidős kereskedésben a vártnál magasabb inflációs adat miatt ismét elsősorban a Nasdaq került eladói nyomás alá, míg az S&P csak minimális csökkenést mutat, a Dow pedig még enyhén emelkedik is.

A várt 4,7%-nál is magasabb, 5% lett a májusi infláció az USA-ban, ami 2008 augusztusa óta a legmagasabb érték. Az élelmiszer és energiaárakkal tisztított inflációs mutató 3,8% lett, szintén 0,3 százalékponttal a várakozás fölött. A magas inflációt ezúttal is több tényező okozta, többek között az alacsony készletek, a szállítási és munkaerőpiaci szűk keresztmetszetek és a magas nyersanyagárak.

A Bloomberg értesülései alapján az United Airlines 100 darab Boeing 737 MAX repülőgép beszerzéséről folytat tárgyalásokat. Az elmúlt időszakban a légitársaságok inkább lemondták a megrendelt gépeket is, így a jelentős megrendelés egyúttal piaci fordulatot is jelezhet.

Nem okozott meglepetést az EKB. A vártnak megfelelően tartotta a kamatokat és a közlemény szövege alapján a jelenlegi havi 80 milliárd eurós szint környékén maradhat a PEPP program keretében az eszközvásárlás üteme is.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás