Vége a pereskedésnek, jöhet az együttműködés

2021.06.15. 15:56 • Erste Uzsonna

A főbb határidős indexek változatlan árfolyamon kereskedtek a nyitás előtt.

A ma reggel publikált májusi termelői árindex a várt 0,5% helyett 0,8%-ot emelkedett áprilishoz képest. Év per év alapon 6,6% volt az infláció, ami szintén felülmúlt az elemzők által várt 6,2%-ot.

A szintén ma közzétett -1,3%-os kiskereskedelmi forgalom már alulmúlta az elemzők -0,8%-os várakozását, noha az áprilisi 0,0%-os értéket 0,9%-ra módosították. 2019-hez viszonyítva továbbra is rendkívüli, 20%-os emelkedés figyelhető meg a kiskereskedelmi forgalomban, amire az elmúlt 25 évben nem volt példa.

Véget érhet a 2004 óta zajló „háború” a Boeing és az Airbus között, miután az EU megállapodott az USA-val arról, hogy a jövőben az utasszállító gépeket állami támogatások nélkül kell legyártani. Az egyezség az elkövetkezendő öt évre szól, és az említett cégek közel 11,5 milliárd dollár értékű vámköltséget spórolhatnak meg ezzel. A két cég közti vita ugyan már 17 éve húzódik, a tetőfokot mégis Donald Trump elnöksége alatt érte el, miután 2019-ben az USA éves szinten 7,5 milliárd dollár értékben vetett ki vámot az Airbus termékeire. Ennek következményeként az EU 4 milliárd dollár értékben szabott ki vámot amerikai termékekre. Ez az új megállapodás mindenképp kedvezni fog a vállalatoknak, illetve a két régiónak is, hiszen nagyban befolyásolta a döntést az is, hogy a kínai állam által támogatott Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) egyre nagyobb versenytársnak bizonyul az Airbus és a Boeing számára. Ez a megállapodás véget vet a pereskedésnek, és ösztönzi az együttműködést. A hírre az Airbus részvényei közel 1%-ot emelkedtek, míg a Boeing papírjai 0,7%-os emelkedést mutattak a határidős piacon.

A közeledő EU-USA csúcstalálkozón arra is sor kerülhet, hogy eltöröljék az alumíniumra, illetve az acélra kiszabott vámokat. Az USA 2018-ban nemzetbiztonsági okokra hivatkozva vetett ki vámot ezen termékekre.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás