Negatív hírek érkeztek a tech-szektorból

2021.08.27. 14:16 • Erste Uzsonna

Pluszban vannak az amerikai határidős indexek a mai Fed-konferencia előtt. Az S&P 500 0,3%-kal, a Nasdaq 100 0,4%-kal, a Dow Jones pedig 0,3%-kal emelkedik. Bár a delta terjedése miatt nem várható konkrét ígéret az eszközvásárlási program kivezetéséről, a piacon mégis volatilitásra lehet számítani a mai kereskedésben.

Az elmúlt napokban több Fed jegybankár is szorgalmazta az eszközvásárlások visszafogásának felgyorsítását, ám Powelltől ennél szerényebb nyilatkozatra lehet csak számítani. Robert Kaplan, a dallasi Fed elnöke elmondta, hogy szerinte a jegybank szeptemberi ülésén be kéne jelenteni a kötvényvásárlás csökkentését, majd októberben meg is kezdeni azt. A St. Louis -i James Bullard is ősszel kezdené a visszafogást, és 2022 első negyedévének végére be is fejezné, míg a kansasi Esther George már tegnap szorgalmazta az idei kezdést. A három jegybankár közül egyik sem szavazó tag idén.

Joe Biden tanácsadói fontolóra veszik Powell támogatását egy második ciklusra a Fed vezetői székében, bár az elnök csak ősszel dönt a kérdésről. Powell maradása Lael Brainard kinevezésével párosulna a jegybank fő szabályozójaként, ami a Powellel szembenálló progresszíveket is megnyugtathatná. Powell maradása egyébként megfelelne a tradícióknak, hisz az USA-ban általában két ciklust töltenek ki a jegybankelnökök.

A Pfizer és németországi székhelyű partnere, a BioNTech bejelentette, hogy megkezdték a kiegészítő biológiai engedélykérelmek (sBLA) benyújtását, és jóváhagyást kérnek az mRNS-alapú COVID-19 vakcinájuk „emlékeztető”, avagy harmadik adagjához.

A tech-szektorból ma több negatív hír is érkezett. A Microsoft felhőalapú adatbázis-rendszerében sebezhetőséget talált egy izraeli kiberbiztonsági cég, akik szerint a hiba körülbelül két éven keresztül több, mint háromezer ügyfél adatait tette ki különböző lehetséges kibertámadásoknak. A HP és a Dell, a két legnagyobb személyi számítógép-gyártó aggasztó bevételi jelentéseket tett közzé, mivel a termékeik iránti erős kereslet dacára is hosszútávú gondjuk lehet a tartós alkatrészhiány miatt. A HP vezetői azt mondták, hogy nem tudták teljesíteni a negyedévben kapott összes PC -megrendelést bizonyos típusú chipek hiánya, szállítási zavarok és egyes ázsiai gyárak leállítása miatt. A Dell a becsléseket meghaladó eladásokról és nyereségről számolt be, és optimista előrejelzést adott – de a jelentést beárnyékolják a szektortárs által felvetett aggodalmak. A HP részvényei a bejelentést követően 4,8%-kal, a Dell részvényei 4,2%-kal estek.

Az Ida trópusi vihar, amely az előrejelzések szerint erőteljes hurrikánná nő az elkövetkező napokban, az olaj- és gázkitermelést is érinti a Mexikói-öbölben. Az Egyesült Államok partjai felé kanyarodó vihar az előrejelzések vasárnap vagy hétfőn éri el Louisiana-t vagy Mississippi-t. Az olaj- és gázkitermelők készülnek a viharra, eddig már napi több mint 1,2 millió hordó olaj-egyenértékest állítottak le. A Shell bezárja az eszközöket a környéken, és a BP is közölte, hogy négy platformról menekíti ki a dolgozókat, és visszafogja a termelést.

A Bank of America operatív vezérigazgatója, Thomas Montag és a bank alelnöke, Anne Finucane, akik a 2008-as pénzügyi válság után segítettek talpra állítani a második legnagyobb amerikai bankot, visszavonulásukat tervezik, ezzel utat nyitva az új generációnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás