Messze alulmúlta az új munkahelyek száma a várakozásokat

2021.09.03. 16:12 • Erste Uzsonna

Enyhe, 0,1%-os mínuszban kereskedik az S&P 500 index a nyitást követő első fél órában, ami részben a vártnál magasabb béremelkedésnek köszönhető. A munakerőpiaci adatok meghatározók lehetnek a Fed számára annak eldöntésében, hogy mikor kezdik el a járvány idején bevezetett eszközvásárlások szűkítését.

A várt 725.000 helyett csak 235.000 új munkahely jött létre az USA-ban augusztusban. A gyenge adat megnehezíti a Fed helyzetét, és valószínűleg arra fogja sarkallni, hogy minél később hozza nyilvánosságra az eszközvásárlás visszaszorítására vonatkozó konkrét terveit. Már a várt 725.000 új munkahely is mérsékeltebb ütemet jelentett volna az előző két hónaphoz képest, de a tényleges adatok alapján ez az elmúlt hét hónap leggyengébb havi emelkedése, és megerősíti a delta variáns, illetve a lassabb ütemű fellendülés miatt aggódók álláspontját. A másik oldalon júliushoz képest 0,6%-kal emelkedett az átlagos órabér Amerikában, ami még a legmagasabb várakozást is meghaladta.

Beperelték a Jefferies group nemzetközi ágát az Egyesült Királyságban. A cég a vád szerint még 2019-ben egy rivális befektetési banktól hat munkavállalót csábított át, akik ezután több jövedelmező ügyfelet is magukkal vittek. Ez jelentős veszteséget és kárt okozott a Stifel számára. A Jefferies szerint semmi jogszerűtlen nem történt, csupán ilyen a piaci verseny, és ennek a normái szerint jártak el.

A Tesla Cybertruck nevű kisteherautójának a bevezetése körülbelül egy évet csúszhat a tervezetthez képest, így várhatóan csak 2022 végén kezdik meg a gyártást, és 2023 végére lesz nagy mennyiségben elérhető. Elon Musk szerint a gyártás megkezdését nehezíti az új technológia mennyisége, amelyet a vállalat a kisteherautóhoz fejleszt. Áprilisban Musk már elmondta, hogy a Cybertruck és a Semi is új, nagyobb akkumulátorcellákkal fog működni, amiknek a gyártása nagyjából 12-18 hónapig tart, vagyis már korábban is utaltak a várható késésre.

Pár napra leállt a texasi Citgo olajfinomító, mivel a járvány miatt lecsökkent az oxigén készlete. Az egészségügyben egyre nagyobb igény mutatkozik az oxigén-tartalékokra. A kínálat hiánya egyre nagyobb probléma az olajszektorban, a finomítók termelés-kiesése számos más iparágra is hatással lehet hosszabb távon.

Az amerikai tőzsdefelügyelet eközben elkezdte vizsgálni, hogy az úgynevezett ESG-kompatibilis, vagyis a környezeti és társadalmi szempontból fenntarthatónak kikiáltott alapok valóban megfelelnek-e az elvárásoknak. A SEC levélben felszólított számos pénzügyi alapkezelőt, hogy ismertesse a pontos kritériumrendszert, amit az egyes alapok ESG címszó alá történő besorolására használnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás