A várakozásoknak megfelelően lépett az EKB

2021.09.09. 16:38 • Erste Uzsonna

A nyitás első órájában az elmúlt napokkal ellentétben a pozitív hangulat dominálja az amerikai részvénypiacokat, az S&P 500 index 0,3%-os pluszban kereskedik.

Az EKB a következő három hónapra vonatkozóan a vártnak megfelelően csökkentette a tavaly bevezetett eszközvásárlási program, a PEPP ütemét. A döntést a továbbra is rendkívül kedvező pénzügyi kondíciókkal és a vártnál magasabb inflációval indokolták. Lagarde a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy a jegybank szerint az inflációs nyomás csak átmeneti hatással fog járni, így 2022 és 2023 tekintetében 1,7% és 1,5%-os áremelkedésre számít az EKB. Az jegybank elnöke szerint a gazdasági felépülés egyre előrehaladottabb, ugyanakkor a delta variáns terjedése az Eurózóna gazdaságára is kockázatot jelent. A PEPP eszközvásárlási program jelen tervek szerint legalább 2022 márciusáig fog kötvényeket vásárolni, a program kivezetéséről a jegybankankárok az EKB decemberi ülésén fognak tárgyalni.

A Ford bejelentette, hogy bezárja mindkét indiai gyárát. A döntés 4000 alkalmazottat érint. Korábban voltak olyan tervek is, hogy közös vállalatot hoznának létre a Mahindra & Mahindra nevű céggel. A Ford India az elmúlt tíz évben közel 2 milliárd dollár veszteséget termelt, 2019-ben 800 millió dollár értékleírást könyvelt el. Bár eleinte azt gondolták, hogy India a három legfontosabb piacuk közé tartozhat, a Ford vezetője jelezte, hogy a cég nem fog olyan területekbe pénzt önteni, ami nem termel nyereséget.

A munkanélküli segélyt első alkalommal igénylők száma 310 ezerre esett vissza a múlt héten, ami kisebb esést jelent, mint a várt 335 ezres érték, viszont pozitív képet fest a gazdasági növekedésről, hogy egyre többen találnak állást. A tartósan munkanélküli segélyt kérelmezők száma 2,78 millióra esett vissza. Ugyan mindkét adat csökkent, még mindig nem sikerült elérni a vírus előtti szintet. Az előrejelzések szerint a harmadik negyedévben a gazdasági növekedés lassulhat, miután a kiadások a kormányzati támogatások visszafogása miatt csökkenhetnek.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás