Az energiarészvényeké a következő évtized?

2021.09.15. 16:36 • Erste Research Blog

Az érdekesség, hogy mindegyik S&P500-as alszektor pozitív hozammal bírt, az információs technológia közel nyolcszor értékesebb dollárban, mint 11 éve, de a nem életbevágó fogyasztói javakat előállító vállalatok (angolul consumer discretionary) részvényei is 624%-os nyereséggel örvendeztették meg átlagban befektetőiket ebben az időszakban. A kakukktojás – ki lehet találni - az energiaszektor, mely gyakorlatilag 16%-ot veszített az értékéből. Különösen 2014 óta indult be a lejtmenet, ekkor omlott össze a 2010 vége óta 100 dollár körüli olajár. A S&P Energy index további csapást kapott 2020 áprilisában, hiszen a Covid miatt összomlott az energiakereslet, és a WTI egy napra negatív értéken zárt. Azóta egyébként ez az alulteljesítés megszűnt: az idei év legjobban szereplő szektora lett az energia az USA-ban.

A S&P500-as egyes szektorainak hozama 2010. január 1-től USA dollárban

Forrás: Bloomberg

Felmerül bennem a kérdés, hogy vajon a következő évtized nem ennek a helyzetnek a tükörképe lesz-e? Az ugyanis látszik, hogy a következő évek jó eséllyel magas energia és nyersanyag árakat fognak hozni. Európában most robbannak fel az energiaárak, melyet követnek az ázsiai és amerikai jegyzések is. Az energiaszektor (amit az ESG szempontok megjelenése is sújt) megléte ugyanis elengedhetetlen a modern élethez. Bármilyen szexi mondjuk egy IT cég, elektromos áram nélkül nem üzemelnek a számítógépek, de bitcoint sem tudunk bányászni. Bármilyen izgalmas mondjuk a fogyasztói javak gyártása, olaj, földgáz és kőszén nélkül szinte semmilyen terméket nem lehet ma előállítani vagy elszállítani. Néha számomra úgy tűnik, mintha az utóbbi években megjelent fiatal befektetői generáció elfeledkezett volna a fizikai realitásokról és csak IT-t, AI-t, elektromos autót meg űrtechnológiát lát maga előtt, miközben ezek a dolgok nem a semmiből keletkeznek.

Ezek az energiavállalatok ráadásul az energiaátmenet kulcsszereplői lesznek, ehhez viszont pénzbeli megtérülést szeretnének látni. Vagyis akár a hagyományos, akár a zöldenergia várhatóan szinte biztosan jóval drágább lesz, mint amihez hozzászoktunk az elmúlt 10 évben. Ezek a várakozások további energiarészvény áremelkedést vetítenek előre, a Covid kitörése valószínűleg mélypontja és egyben fordulópontja is volt az évtizedes trendnek.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás