Amerika folytatja az emelkedést

2021.09.23. 16:09 • Erste Uzsonna

Amerika folytatja a tegnapi emelkedést és nyitást követően az S&P 500 0,9%-kal, a Dow Jones ipariátlag 1,2%-kal, illetve a Nasdaq Composite index 0,7%-kal kereskedik feljebb. Az emelkedés egy részt a Federal Reserve tegnapi monetáris politikájával kapcsolatos híreknek volt köszönhető, vagyis, hogy a központi bank egyre komolyabban gondolja a politika változtatását, ahogyan a gazdaság bővül. Másrészt pedig az Evergrande szituáció is jobbra fordult, miután a kínai kormány megkérte a vállalatot, hogy ne jelentsen csődöt a dollár denominált kötvényeken. Ugyan a mai napon még a kötvényesek nem kapták meg a kupon kifizetéseket, viszont a vállalatnak 30 napja van, miután a nem fizetés hivatalosan is csődeljárást vonz maga után.

A munkanélküli-segély kérelmek rosszabbul alakultak, mint azt az elemzők várták, hiszen a friss kérelmek száma 351.000-re emelkedett, felülmúlva a 320.000-es várakozást. A tartós kérelmek száma 2,8 millióra emelkedett, szintén felülmúlva a 2,6 milliós várakozást.

A feldolgozóipari beszerzési menedzser index szintén rosszabbul alakult a várakozásoknál, hiszen még az elemzők 61 pontos szintet vártak, addig csak 60,5 pontos valós adatot publikáltak. A szolgáltatóipari beszerzési menedzser index szintén elmaradt a várt 54,9 ponttól, hiszen a valós adat csak 54,4 pont lett.

Az angol központi bank változatlanul, 0,1%-on, hagyta az irányadó kamatszintet, illetve az eszközvásárlási programja is változatlan maradt a mai gyűlésen. Viszont a növekedési kilátásokat leverte a harmadik negyedévre. Eddig 2,9%-os növekedést várt, ezt lecsökkentette 2,1%-ra, amit az ellátásilánc beli problémákkal magyaráztak. Az inflációs kilátások is rosszabbak, hiszen a BOE 4%-os inflációval számol idén, ami duplája a célszintnek.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás