Kevesebb lehetőség, nagyobb kockázat – miért éri meg mégis tőzsdenyitás előtt kereskedni?

2021.10.18. 15:38 • Erste Market Befektetés

Vegyünk egy kézenfekvő magyarázatot. Az amerikai tőzsdék helyi idő szerint 9:30 és 16:00 között tartanak nyitva. Ez a 6 és fél óra viszonylag rövidnek mondható, összehasonlításképp a magyar tőzsde kettő óra húsz perccel hosszabb időt biztosít a kereskedésre. Az amerikai piac mérete önmagában indokolná a hosszabb nyitvatartást. Ráadásul a kereskedés órái egybeesnek a hivatali munkaidővel, ezért sokoknak lehetősége sincs ilyenkor befektetésekkel foglalkozni.

Azt tehát láthatjuk, hogy az amerikai befektetőknek miért hasznos lehetőség a piacnyitás előtti (Pre-market) és a zárás utáni (After-market) kereskedés, melyre helyi idő szerint 4:00 és 9:30, illetve 16:00 és 22:00 között van lehetőség.

De hogyan profitálhat egy magyar kereskedő abból, ha tőzsdenyitás előtt kereskedik?

Tudjuk, hogy az időzítésnek nagyon fontos szerepe van a befektetések kezelése során. Ha a befektető a nyugdíjas éveire gondol, és ennek megfelelően vásárol nagy múltú vállalatok részvényeiből, vagy fektet fényes jövő előtt álló startupokba, több évtized távlatából visszatekintve nem sokat számít néhány százalék különbség a vételi árban.

Sok befektető azonban rövidebb időtávban gondolkozik, és az a célja, hogy befektetett pénzből minél hamarabb profitot realizáljon. Számukra rendkívül fontos, hogy figyelemmel kövessék a világgazdaság eseményeit és az egyes vállalatokkal kapcsolatos aktuális híreket. Ez azonban önmagában kevés, ha nincs lehetőség azonnal reagálni rá a tőzsdén.

Napjainkban politikusok, üzletemberek vagy akár sportolók megnyilvánulásai közvetlenül befolyásolhatják egyes vállalatok részvényeinek árfolyamát. Elég csak Elon Musk twitter posztjaira gondolni, amik után a Tesla, vagy egyes kriptovaluták nagy lendülettel indulnak meg a bejegyzés tartalmától függően pozitív vagy negatív irányba. Jerome Powell amerikai jegybankelnök megszólalásai pedig önmagukban meg tudják határozni az egész részvénypiac hangulatát.

A média közvetítésével ezek az információk rövid idő alatt az egész világot bejárják. Aki nem akar lemaradni, annak cselekednie kell, méghozzá a lehető leghamarabb.

Az amerikai tőzsdék hivatalos nyitvatartási idején túli kereskedés lehetőséget biztosít arra, hogy a szélesebb tömegeket megelőzve cselekedjünk. Egy piaci trend meglovagolásáról könnyen lemaradhat az, aki a rendes nyitvatartásra vár. A Pre és az After-market szakaszban kereskedve időben beszállhatunk egy rakétaként kilövő részvénybe, vagy éppen lezárhatunk egy pozíciót, elkerülve ezzel egy nagyobb veszteséget.

Természetesen az előnyök mellett kockázatok is jelen vannak a Pre-market és After-market kereskedésben, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Mivel nem minden brókercég biztosít hozzáférést ezekhez a szakaszokhoz, jóval kisebb a forgalom. Kevesebb befektető kevesebb ajánlata pedig azzal jár, hogy egy-egy nagyobb értékű megbízás könnyen jókora elmozdulást idézhet elő az árfolyamokban. Ez azonban nem feltétlenül reprezentálja megfelelően a termék iránti valós keresletet.

Tehát a piacnyitás előtti és utáni kereskedés egy olyan eszköz, ami hozzájárulhat a tőzsdei kereskedés sikerességéhez. A kockázatok miatt elsősorban a tapasztaltabb befektetőknek ajánlott. Persze kellő körültekintéssel és jól megválasztott limitekkel a kockázatok is mérsékelhetőek.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás