Felvásárlással dobbant a Gloster

2021.10.19. 15:06 • Erste Vállalatelemzés

A Gloster Infokommunikációs Nyrt. szerződést kötött a Minero IT Hungary Kft. többségi tulajdonrészének megvételéről. A német autóiparba több mint tíz éve sikeresen beszállító Minero a zárást követően a Gloster és a müncheni székhelyű multinacionális Sulzer GmbH német-magyar vegyesvállalataként működik tovább.

A 2010-ben alapított Minero IT Kft. három helyszínen (Budapesten, Szegeden és Kecskeméten) összesen több mint 70 fős szakembergárdájával fejleszt és a nap 24 órájában folyamatosan üzemeltet magas rendelkezésre állást igénylő, kritikus gyártás-vezérlési szoftver megoldásokat, elsősorban nemzetközi autóipari ügyfelei számára. Ügyfele a bajor BMW, és az ingolstadti Audi, de ügyfelei között tudja a német Vöröskeresztet is. A társaság a 2020-as évet 995 millió forint árbevétellel és 461 millió forint EBITDA-val zárta, adózott eredménye pedig 381 millió forint volt. A társaság adózott eredménye jelentősen javult az elmúlt évek során. A Minero IT Kft. először a Gloster csoport 2021. évi konszolidált pénzügyi jelentésébe kerül teljeskörűen bevonásra.

Az akvizícióval egyidőben a Gloster elindítja nemzetközi fejlesztési és innovációs üzletágát, melynek vezetésével Sárközi Zoltánt, a Minero IT Hungary Kft. alapító ügyvezetőjét bízza meg.

A Minero IT magyar tulajdonosai kötelezettségvállaló nyilatkozatot írtak alá, mely alapján zártkörű tőkeemelésben vesznek részt 325,5 millió forint értékben. Az árfolyam meghatározásánál a társaság a részvény 180 napos forgalommal súlyozott kerekített, mai napon érvényes átlagárát (525 forint) vette alapul. A tőkeemelés következtében a társaság részvényeinek közkézhányada a korábbi 15,49%-ról 18,58%- ra emelkedik.

Vélemény: A mostani lépéssel a májusi elemzésünkben gyorsított akvizíciós modellként felvázolt szcenáriónál is nagyobb méretű tranzakciót valósított meg a Gloster, ráadásul az elemzésünkben szereplő ütemezésnél gyorsabban. A friss fejlemények jelentős fundamentális változást jelentenek a társaság megítélésben, hiszen eredménytermelő képességét jelentősen növelik, ezért a részvényre vonatkozó célárunkat és befejtetési ajánlásunkat is felülvizsgálat alá helyezzük. A további részletek fontosak lesznek a tranzakció hatásának kiértékelésében. A felek a tranzakció vételárát nem hozták nyilvánosságra.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás