2%-ra lassult az amerikai GDP növekedés

2021.10.28. 15:06 • Erste Uzsonna

Az amerikai határidős indexek kisebb emelkedést mutatnak. A Dow Jones ipariátlag 0,2%-kal, az S&P 500 0,4%-kal, illetve a Nasdaq Composite index pedig 0,6%-kal kereskedik feljebb.

A harmadik negyedévben az amerikai gazdaság 2%-kal növekedett, tehát nem sikerült felülmúlni a 2,8%-os elemzői konszenzust.

Az amerikai munkaerőpiac további javulást mutat, hiszen a friss munkanélkülisegély kérelmek száma 281.000-re csökkent, ami jobb, mint a befektetők által várt 288.000 friss kérelem. A tartós kérelmek száma és csökkent, méghozzá 2,24 millió kérelemre.

A Caterpillar, amerikai építőipari gépeket gyártó vállalat nyitás előtt jelentette a harmadik negyedéves teljesítményét, ami sikeresen felülmúlta az elemzői várakozásokat. A cég 12,4 milliárd dolláros bevételt produkált, felülmúlva a 11,84 milliárdos várakozást. A részvényenkénti eredmény 2,6 dollár lett túlteljesítve a 2,19 dolláros becslést. Az összes szegmensen belül jól teljesített a cég, viszont a magasabb bérköltségek és szállítás, illetve nyersanyag költségek rontották a cég üzemi eredményét. Nyitás előtt az árfolyam 1,8%-kal értékelődik fel.

A Mastercard részvényei 2,4%-kal feljebb cseréltek gazdát, miután a negyedéves teljesítménye jobb lett a várakozásoknál. Az 5 milliárd dolláros bevételhez 2,37 dolláros EPS társul, mindkettő felülmúlva a 4,95 milliárd dolláros bevétel és 2,18 dolláros EPS várakozást. A negyedév során a vállalat 4,3 millió saját részvényt vásárolt vissza, illetve 434 millió dollár értékben fizetett ki osztalékot.  

A Moody’s hitelminősítő vállalat is egy jó negyedévet tudhat maga mögött. Az 1,5 milliárd dolláros bevétel felülmúlta az 1,46 milliárd dolláros elemzői várakozást, illetve a 2,69 dolláros EPS is jobb lett, mint a 2,55 dolláros várakozás. A cég mindkettő szegmense felülteljesített, illetve éves szinten kétszámjegyű növekedést könyvelhetett el. Nyitás előtt szinte változatlan a cég papírja.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás