6,2%-ra emelkedett az infláció az USA-ban

2021.11.10. 15:59 • Erste Uzsonna

Alapvetően csökkennek a főbb amerikai indexek. Az S&P 500 0,4%-os, a Nasdaq pedig 0,6%-os mínuszban van, míg a Dow változatlan.

Az inflációs adatok újabb rekordmértékű áremelkedésről árulkodnak. Az USA-ban 6,2%-kal emelkedtek az árak októberben a tavalyi évhez képest, ami az elmúlt 30 év leggyorsabb üteme, és felülmúlta az 5,9%-os várakozást is. A maginfláció 4,6% lett, szintén felülmúlva a 4,3%-os konszenzust. Az infláció megugrása a magasabb energia-, élelmiszer- és gépjármű áraknak tudható be.

A foglalkoztatottsági adatok rosszabbak lettek a vártnál. 267.000 fő kérelmezett első ízben munkanélküliségi segélyt, ami több, mint a konszenzus 260.000-es várakozása. A jelentés szerint 2,16 millió ember van tartósan munkanélküli segélyen, ami szintén magasabb, mint a 2,05 milliós várakozás.

Az európai uniós bíróság szerdai döntésével elutasította a Google keresetét, és kimondja, hogy az Európai Bizottság határozata helytálló, a vállalat visszaélt erőfölényével amikor előnyben részesítette saját ár-összehasonlító vásárlási szolgáltatását. A versenyjogi hatóság korábban 2,8 milliárd dolláros bírságot szabott ki az ügyben. A döntés mérföldkő az Európai Unió gyakorlatában, ami hatással lehet a főbb technológiai cégek üzleti modelljére.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás