Nukleáris tavasz – előtérbe került egy leírt energiatermelés

2021.11.17. 15:45 • Erste Research Blog

Érdemes röviden felsorolni ezeket:

  • Kína a következő 15 évben 440 milliárd dollárért 150 új atomerőművet szeretne felépíteni. Ez annyi, mint az elmúlt 35 évben épült összes erőművi kapacitás a világban. A kínai iparfejlesztés egyértelműen a nukleáris energiában látja a jövőt a megújuló és a földgáz mellett.
  • Az angol Rolls Royce és az amerikai Exelon energiaszolgáltató közösen fejleszt moduláris atomerőműveket. A cég 195 millió font privát részvénytőke mellett 210 millió font fejlesztési forrást kap a brit kormánytól.
  • Joe Biden a nukleáris energiát is támogatja a 2 ezer milliárd dolláros klímaváltozás elleni fejlesztési terveiben.
  • A környezetvédelméről híres Kalifornia nem kívánja 2025-ben bezárni az állam egyetlen egységét, a Diablo Canyont, hanem az üzemidő végéig, várhatóan 2035-ig üzemeltetni szeretné.
  • Franciaország visszakozik a korábbi tervektől, hogy csökkentsék a nukleáris energia arányát 50%-ra. A cél, hogy a mostani 75%-os érték hosszú távon is fennmaradjon.
  • Románia megegyezést kötött a NuScale Power nevű amerikai vállalattal, mely kisméretű, moduláris reaktorokot kíván telepíteni az országban.

Ezek a hírek mind afelé mutatnak, hogy a fukushimai balesetet követő nukleáris telet egy nukleáris tavasz követheti a világban. Az világos ugyanis, hogy a CO2 kibocsátás drasztikus csökkentése és a megnövekedett energiaigény kielégítése nukleáris energia használata nélkül aligha képzelhető el globálisan. Emellett komoly technológiai fejlesztés is zajlik: a TerraPower nevű kanadai-amerikai vállalat nátrium hűtésű, moduláris atomerőművek építését tervezi, Kína és az EU keresi a fúziós energiatermelés lehetőségét, a fent említett Rolls Royce és az orosz ipar is a moduláris atomenergia felé fordul. A moduláris erőművek a három legfontosabb atomenergetikai probléma (magas költség, biztonság és kiégett fűtőelemek) közül legalább az első kettőre megoldást kínál, de sok fejlesztés folyik, hogy a kiégett fűtőelemek problematikájára is találjunk kiutat.

Érdemes megnézni az uránérc 25 éves áralakulását.

Az urán havi áralakulása az elmúlt 25 évben (dollár/font)


Forrás: Tradeeconomics.com

Látható, hogy az uránérc a fosszilis energiahordozók nyári emelkedésével a mintegy 7 éves stagnálás után masszívan emelkedni kezdett, és elérte a 48 dollár/lbs (1lbs vagy font, azaz 0,4536 kilogramm) szintet. Az áremelkedéshez egyébként hozzájárult egy pénzügyi instrumentum is. A júliusban létrejött Sprott Uranium Fund, mely korábban felvásárolta az Uranium Participation nevű holdingot, 32,6 millió font uránércet vásárolt fizikailag is fel, ami az éves globális értékesítés 76%-a. Az alap befektetési jegyei iránt hatalmas volt a kereslet, s lényegében ez teljesen megszabadította az uránpiacot az elmúlt években felhalmozott feleslegtől. A nagy gyártók leépítették készleteiket, ami nyitva hagyta az utat a további áremelkedés előtt. Az urán ára egyébként még mindig csak az ötöde a 2008-as, mintegy 250 dollár/font rekord jegyzésnek. Az áremelkedést egyébként segíti az is, hogy az atomenergia összköltségében csak csekély hányadot képvisel a fűtőelem beszerzése.

Milyen részvényekkel lehet megjátszani az atomenergia újbóli reneszánszát?

  • Kazatomprom (KAP LI). A kazah állami vállalat, melynek részvény ADR-jei a london tőzsdén forognak, felel a világ dúsított urán eladásának 40%-ért. Lényegében a volt Szovjetunió mellett több európai, ázsiai atomerőmű innen kapja a fűtőelemeket. A Kazatomprom a teljes nukleáris láncot lefedi beleértve a geológiai uránkutatást, bányászatot, nukleáris fűtőelemek gyártását és tudományos kutatást.
  • Cameco (CCJ US). Az amerikai-kanadai vállalat a világ egyik legnagyobb gyártója, a teljes kibocsátás 18%-áért felel. A vállalatnak az USA-ban és Kanadában vannak bányái, de a Kazatompromhoz hasonlóan a teljes ciklust lefedi a tevékenysége.
  • Centrus Energy (LEU US). Az amerikai nukleáris vállalatot azért emelem ki, mert urándúsításban az egyik legmagasabb technológiai színvonalat képviseli, többek között atomfegyverekben használt plutóniumot és uránt is feldolgoznak. A cég gyors növekedésről adott számot az elmúlt időszakban: a III. negyedéves nettó eredmény 91,3 millió dollár árbevételre 42,1 millió dollár lett.

A fenti cégek mellett a tőzsdén több kisebb, főleg kanadai urántermelő található (Denison Mines, Energy Fuels, Uranium Energy stb.). Emellett számos energiaszolgáltató cég, mint pl. az Exelon Energy rendelkezik nukleáris energiatermeléssel.

Kazatomprom ADR (USD) 3 éves áralakulása

 


Forrás: Bloomberg

Cameco részvény (USD) 5 éves áralakulása

 


Forrás: Bloomberg

Centrus Energy részvény (USD) 5 éves áralakulása

 


Forrás: Bloomberg

Az árfolyamgörbéket érdemes megnézni. Fontos kiemelni, hogy a részvényárak több évnyi stagnálás után nagyot emelkedtek az elmúlt hónapokban, ezért könnyen elképzelhető egy technikai korrekció. Hosszú távon viszont további jelentős növekedés lehet ezekben a papírokban.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás