Az idén nem jön a Mikulás?

2021.12.02. 16:24 • Erste Market Sztori

Kedves gyerekek! Az idén már annyi ajándékot kaptatok, hogy többet már nem tudok hozni – Baráth Tibor, az Erste befektetési Zrt vezető üzletkötője szerint valószínűleg ilyen levelet küld majd a Mikulás a befektetőknek, a szokásos év végi szokásos tőzsdei felfutásnak ugyanis kevés az esélye.

A Mikulás rally az év végén tapasztalható részvénypiaci emelkedésre utal: eredetileg az utolsó decemberi és az első januári napokéra, amit időközben már az utolsó hónapban mért áremelkedésre értenek. Az évtizedek óta megfigyelt jelenség mozgatórugói között egyrészt a befektetési alapok záróár-beállítását emlegetik, hiszen ezeknek a jobb teljesítmény kimutatásához érdemes az egyébként sem magas forgalmú időszakban kicsit magasabb árfolyamot elérniük. De felfelé hajtja az árakat az utolsó hónapban megjelenő nagyobb kereset – a szokásos év végi bónuszok kifizetése és a pénz megjelenése a tőzsdén. Ezen kívül az is kedvez az emelkedésnek, hogy karácsony közeledtével valahogy kevesebb a short pozíció is. Bár elképzelhető, hogy ennek az az oka, hogy az ünnep közeledtével senki sem akar gonosz módon esésre fogadni, de az is lehet, hogy a befektetők eleve készülnek a rallyra, vagyis számítanak a felfutásra – ami így (a november végi-december eleji felvásárlások miatt is) önbeteljesítő jóslattá válik.

Baráth Tibor szerint azonban ez az év valószínűleg ebből a szempontból is más lesz, mint a többi. A pandémiás helyzet eleve számos szabályt átírt: az év egészében folyamatosan emelkedtek a tőzsdék, részben a történelmi szinten alacsony kamatok és a jegybanki stimulusok, részben a javuló vállalati számok hatására, amelyek hátterében sokszor a tavalyi költségcsökkentések most megjelenő eredménye látható. Részben az emelkedő infláció és az alacsonyan tartott finanszírozási költségek kettőse miatt az idén az egyébként szintén megszokott őszi korrekció is elmaradt: a növekvő árak emelik a potenciális árbevételi szintet, miközben a vállalati finanszírozási költségek nem emelkednek, ami a nyereség további bővülését vetítette előre. A vezető üzletkötő szerint már ma ott tartunk árfolyamszintekben, mintha túl lennénk az októberi korrekción és a Mikulás rallyn is, a tőzsdeindexek új rekordokat döntöttek, innen tovább felfelé már nehezen vezet az út.

Ráadásul a hírekre éhes befektetőket érő friss információk most nem is a legkedvezőbbek (márpedig a piac az újdonságokat árazza). Az elmúlt hétig nagyjából mindenki biztosra vette, hogy a covid negyedik hullámában már nem lesznek komoly, a gazdasági életet alapvetően befolyásoló lezárások – most viszont már úgy tűnik, hogy Európa mégsem ússza meg a nagyobb korlátozásokat. Ráadásul már a vezető jegybankok – a Fed és az EKB – sem néz teljesen keresztül az újraindítás miatt emelkedő árszinten, és ha a kamatemelés még távol is van, az már azért érezhető, hogy a jegybankok már nem annyira fűtik majd a gazdaságot, ha oltani nem is kezdik a tüzet.

A feltörekvő piacokon ugyanakkor mindezek ellenére van némi esély növekedni, amit részben a gyengülő régiós valuták is segítenek. Az euróban vagy dollárban számolt cégérték ugyanis az árfolyamváltozások miatt nem csökken, vagyis a gyengülő devizák hatásaként a saját pénznemben számolt árfolyamnak emelkednie kell. Ezt segíti, hogy a magas inflációs környezetben a lakossági és az intézményi befektetők is keresik a reál-eszközöket, vagyis szívesebben fektetnek részvénybe. Mindeközben kedvezően hat az is, hogy a régiós jegybankok – élve a meglévő nagyobb mozgástérükkel – megkezdték a kamatemeléseket: a tőke-elszívó hatásnál ugyanis fontosabb lehet a lépések stabilizációs hatása, a növekvő inflációra és a megbomló egyensúlyra adott klasszikus válasz képes lehet megakadályozni nagyobb pénzpiaci turbulenciákat.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás