Tovább robog a kiskereskedelem

2021.12.03. 10:27 • Erste Market Befektetés

Kedvező, hogy havi szinten ismét tudott nőni a forgalom októberben. Éves összehasonlításban a kiskereskedelem forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 5,7%-kal emelkedett, meghaladva a 4,7% körüli várakozást. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 11,5%-os volt az éves naptárhatástól megtisztított volumenindex.

Bár az adat pozitív meglepetést hozott, a lényegi tendenciák nem változtak meg. A gazdaság nyár eleji újbóli megnyitását követően a fogyasztás szerkezete némileg megváltozott, mivel a háztartások jövedelmüket inkább szolgáltatásokra költötték, mint árucikkekre. A kiskereskedelmi forgalom így még mindig nem érte el teljesen a járvány előtti szintjét. Az üzemanyag-forgalom alacsony bázisa még várhatóan jövő májusig támogathatja az ágazat növekedését. Továbbá a fogyasztás bővülését dinamizálhatja egyrészt a bérek növekedése, másrészt a következő félévre előirányzott, nagy volumenű kormányzati transzfercsomag is.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás