Viszlát bikapiac?

2021.12.09. 12:01 • Erste Market Befektetés

Mi az a „Shooting Star” formáció?

Az S&P 500 havi grafikonján egy „Shooting Star” alakzatot látunk megjelenni, ami tovább erősítheti a pesszimizmust. Az alakzat azt jelentheti, hogy a tavaly március óta tartó bikapiac lefordulhat és egy korrekciós hullám következhet. A hullócsillag formáció gyertyája kis testtel, viszont hosszú, felfelé álló kanóccal rendelkezik, általában legalább kétszer akkorával, mint a gyertya teste. Akkor beszélünk igazán erős jelzésről, ha a gyertya záró ára, illetve a minimuma is megegyezik, hiszen ez azt mutatja, hogy a medvék képesek voltak visszaverni a bikákat és a nyitó ár alá nyomták az árfolyamot, tehát többen adtak, mint vettek. Ha a záró ár csak megközelíti a minimum árat, akkor egy gyengébb jelzésnek kategorizálható.

 

Forrás: www.investing.com

Az amerikai index grafikonját vizsgálva, láthatjuk, hogy a novemberi gyertya egy Shooting Star alakzat, viszont ez még egy gyengébb jelzésnek minősül, hiszen a minimum 4.560-nél található, míg a záró árfolyam 4.567 pontnál. A medvék ugyan erősek voltak, de a bikáknak sikerült valamennyivel feljebb tornászni az árfolyamot, ugyan nem a 4.610 pontnál található nyitó árfolyamig. Egy fontos feltétele a formációnak, hogy egy erős bikapiaci emelkedést kövessen. A grafikon alapján ez is teljesül, hiszen tavaly március óta nem beszélhettünk korrekcióról, ami egy minimum 10%-os piaci csökkenésnek felel meg. Szeptemberben volt egy körülbelül 8%-os visszaesés, de még így is nagyon túlértékelt a piac. Természetesen önmagában a formáció még nem jelenti azt, hogy a piac egy trendfordulóhoz érkezett, általában a kereskedők megvárják a következő pár gyertyát, és ha azok is esnek, akkor kezdenek el likviditást növelni, melynek következtében esni kezd az árfolyam. Azonban, ha a formációt követő gyertyák emelkedést mutatnak, akkor ez egy fals jelzésnek tudható be, és akár egy támasz szintet is képezhet. Fontos megjegyezni, hogy ha a hullócsillag alakzat egy korábbi támasznál jön létre, akkor az megerősíti a jelzést.

Ahhoz, hogy erős jelzésként szolgáljon, három dolognak kell teljesülnie: a záró ár megegyezzen a minimum árral, a formációt megelőzően legyen legalább három emelkedő gyertya, illetve a formációt követően szintén csökkenő gyertyák jelenjenek meg. A jelenlegi helyzetben egyik sem teljesül tökéletesen, viszont eddig decemberben a labda inkább a medvék térfelén van, tehát a jelenlegi Shooting Star-t követheti egy csökkenő gyertya, ami eladásra késztetheti a kereskedőket. Amennyiben az árfolyam emelkedik a formációt követően, akkor az emelkedés tovább folytatódik és egy fals jelzésnek tudható be. A formáció gyengébbnek tekinthető - viszont még mindig bearish - ha a nyitó árfolyam megegyezik a minimummal.

Déjà vu

Tavaly januárban, amikor a koronavírus világszinten megjelent és bezártak az országok, szintén egy Shooting Star formációt láthattunk a grafikonon. Akkor egy igen erős jelzést kaptunk, hiszen a jelzést megelőzően négy emelkedő gyertya képződött, majd ezt követően jött a bearish formáció. Ennek meglett a következménye, az S&P 500 index 25% körüli korrekciót szenvedett.

Természetesen nem mindig jár trendfordulással ez a formáció, és van, amikor fals jelzést ad. Az Arthur J. Gallagher biztosítócég árfolyamában is megfigyelhettünk több ilyen formációt októberben. Az október 7-ei jelzést két emelkedő gyertya előzte meg, illetve a gyertya minimum és záró árfolyama is megegyezett, ami erős jelzésnek minősülne. Viszont a következő gyertya október 8-án közel 1,5%-kal került feljebb, és azóta se történt fordulat. Majd október 22-én is létrejött egy hullócsillag formáció, amikor a következő napi gyertya emelkedett, majd azt követően jött egy fordulat.

Forrás: www.investing.com

Tavaly augusztusban a GBPUSD devizapárban is megfigyelhettük a formációt. A hullócsillagot megelőzte egy emelkedő trend, majd egy optimistább hangvételt követően elkezdett emelkedni az árfolyam egészen 1,3214-ig, de a medvék visszanyomták az árat a nyitó árfolyam alá, kialakítva a hullócsillag gyertyát. Itt bekövetkezett egy trendforduló egészen nyolc gyertya erejéig, miután ismét elkezdett emelkedni az árfolyam.

 

Forrás: www.investing.com

Merre az arra?

Ahogy általában a technikai elemzésben megfigyelhetjük, ez a formáció sem egy garantált trendfordulatot jelent az S&P 500 árfolyamában. Fent láthattunk példákat, amikor jól működött, illetve ellenpéldákat is, amikor nem. Érdemes lesz figyelni, hogy a decemberi gyertya milyen irányba mozog, hiszen az validálhatja az árfolyam irányát. Ha visszamegyünk egészen 1950-ig, láthatjuk, hogy átlagosan decemberben a legmagasabbak a hozamok, elérve az 1,55%-ot, illetve az évek 75%-ában pozitív hozamot garantálva a befektetők számára, tehát kis esélyt látok arra, hogy idén decemberben jönne a trendfordulat. A havi grafikon egy hosszabb képet vetít előre, vagyis valószínű, hogy a trendforduló csak jövőre következik be, hiszen jelenleg pozitív a piaci hangulat, de érdemes más elemeket megfigyelni, mint a részvények értékeltsége vagy a koronavírus alakulása.

 

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

 

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás