Csökken a MOL és Magyarország súlya a régiós indexben

2021.12.10. 12:05 • Erste Ötletgyár Mini

Tegnap este jelentették be a régiós CECE index felülvizsgálatának eredményét. Az index új súlyai december 20-tól lépnek életbe, így az átsúlyozásra december 17-én a záró szakaszban kerülhet sor.

Az indexbe ezúttal nem került be új részvény és kikerülő sincs, azonban a számításához használt paraméterek több ponton is változtak.

Számunkra a legjelentősebb változás, hogy a MOL közkézhányada a korábbi 60%-ról 50%-ra csökken. Számításaink szerint ennek hatására a súlya az indexben 58 bázisponttal esik, ami némi eladói nyomást generálhat majd az átsúlyozás napján.

A CEZ közkézhányada a korábbi 40%-ról 30%-ra csökken, ami szintén eladói nyomást generálhat majd. Becslésünk alapján ez fél napnyi átlagos forgalommal megegyező eladást válthat ki az indexet követő egyetlen ETF részéről.

Az Erste helyzete némileg csalóka. Közkézhányada a korábbi 70%-ról 80%-ra emelkedik. Ez több, mint egy napnyi vételi forgalmat generálna a prágai tőzsde átlagos forgalma alapján, csakhogy az osztrák tőzsdei forgalma sokszorosa a csehországinak, így a tényleges piaci hatás ennek várhatóan csak töredéke lesz.

Összességében elmondható, hogy a cseh tőzsdén jegyzett részvények súlya 22, a lengyel részvényeké 27 bázisponttal fog emelkedni az indexen belül, míg a magyar súly 49 bázisponttal csökken.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás