Amerikában a vártnak megfelelően emelkedett az infláció

2021.12.10. 16:37 • Erste Market Befektetés

Novemberben az árak 6,8%-kal drágultak a tavalyi időszakhoz képest, míg októberhez képest 0,8%-os emelkedést láttunk, ami 1982 júniusa óta a leggyorsabb növekedésnek felel meg. Az élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított maginflációs adat 4,9%-kal emelkedett éves alapon és egy 30-éves rekordot döntött meg. A novemberi adat megegyezett a Bloomberg várakozásaival, és ugyan nagymértékben emelkedtek az árak, a részvényindexek mégis emelkednek, hiszen több elemző attól félt, hogy akár a 7%-os vagy fölötti áremelkedés is benne lehet a pakliban.

A legnagyobb mértékben az üzemanyagárak, illetve az élelmiszerárak nőttek novemberben. Az élelmiszerárak 6,1%-kal emelkedtek a tavalyi időszakhoz képest, míg az üzemanyagárak 58,1%-os áremelkedést produkáltak éves bázison, de még havi alapon is 6,1%-os volt a drágulás.
A novemberi áremelkedés további nyomást helyezhet a Fed-re, hogy az eszközvásárlási programot nagyobb ütemben lassítsa és akár a gyorsabb kivezetést már a jövő heti kamatdöntő ülésen is bejelenthetik, ami előfutára lehet a 2022-es kamatemeléseknek.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás