Döntöttek a jegybankárok

2021.12.16. 15:31 • Erste Uzsonna

A Fed hatására a tegnapi ralit követően tovább emelkednek az amerikai tőzsdék. A határidős indexek közül a Dow és a S&P 0,5%-os, a Nasdaq pedig 0,3%-os pluszban volt aa nyitás előtti percekben.

Ugyan a szakértők azt mondják, hogy az omikron variáns kevésbé veszélyes, most mégis úgy néz ki, hogy a vírus gyors terjedése további káoszt hozhat magával, és az amerikai kórházak nem állnak készen a betegek áradatára. A Fehér Ház azonban továbbra is azt mondja, hogy nem támogatják a lezárásokat, hiszen a vakcinák mindenki számára elérhetők, ami védelmet nyújt az omikron ellen.

A Bank of England három év után 15 bázisponttal, 0,25%-ra emelte az irányadó kamatot, az inflációs félelmekre alapozva. Angliában az infláció novemberben elérte az 5,1%-ot, és a központ bank szerint egész télen 5% körül alakulhat. Az áremelkedés majd csak áprilisban tetőzhet 6% körül, amit csökkenés követhet. A jegybank az eszközvásárlási programhoz nem nyúlt. A piac további kamatemelést árazott be februárra, a várakozások szerint akkor 0,5%-ra emelhetik az irányadó rátát.

Az Európai Központi Bank kamatdöntése szintén megmozgatja a piacokat, miután a jegybank úgy döntött, hogy megszünteti az 1.850 milliárd eurós eszközvásárlási programját, a PEPP-et. Az EKB arról is döntött, hogy fél évig kiszélesíti a havi kötvényvásárlási programot, vagyis 2022 második negyedévétől havi 40 milliárd euró értékben fognak kötvényeket vásárolni. Ez a harmadik negyedévben majd 30 milliárdra, októbertől pedig 20 milliárd euróra csökken. A kamatot nem emelte az EKB.

A Delta Airlines a most kiadott közlemény szerint 200 millió dolláros nettó eredményre számít a negyedik negyedévben, pedig nemrég még veszteséges negyedévet vártak. A légitársaság negyedéves bevétele csak 26%-kal maradhat el a 2019-es szinttől, tehát körülbelül 8,5 milliárd dollár körüli lehet a bevétel. A részvény több, mint 2%-os pluszban van nyitás előtt.

Nyitás előtt tette közzé negyedik negyedéves számait az Adobe. Az amerikai szoftver vállalat 4,1 milliárd dolláros bevétele minimálisan múlta csak felül a 4,09 milliárdos elemzői várakozást, a 3,2 dolláros EPS is lényegében megfelelt a várt 3,19 dollárnak. A vállalat előfizetéses szegmense 22%-kal nőtt éves alapon. Az árfolyam mégis több, mint 7%-os mínuszban van nyitás előtt, mivel a cég 2022-es várakozásai elmaradnak az elemzői konszenzustól. 2022-re 17,9 milliárd dolláros bevétellel számol a menedzsment, míg az elemzők 18,2 milliárdot várnak, és az Adobe által várt 13,7 dolláros EPS is elmarad a 14,2 dolláros konszenzustól.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás