Trend FM podcast

2021.12.22. 14:39 • Podcast

Az Erste elemzője szerint idén főleg az amerikai tőzsdéken várható év végi emelkedés, mert ilyenkor fizetik ki a céges bónuszokat, amit sokan befektetnek. Adózási megfontolások, adóoptimalizálás is van ilyenkor a tőzsdei mozgások hátterében. Az Egyesült Államokban csak a realizált nyereséget lehet szembeállítani a realizált veszteséggel. December végén az intézményi befektetők már kevésbé aktívak, ilyenkor kevesebb a short, vagyis részvényesésre játszó kereskedési ügylet. A kisbefektetőkre ez kevésbé jellemző üzleti stratégia. Önmagában ez is inkább a tőzsdei emelkedést segíti. Sok kisbefektető az év végén, vagy a következő év elején vesznek egyedi részvényeket vagy befektetési alapot. A Mikulás rally miatt általában 1,5 százalékot emelkednek az amerikai tőzsdeindexek.

Az interjúban szóba kerül az is, hogy:

  • Európában bizonytalanabb a járványhelyzet, mint az Egyesült Államokban, ez is befolyásolhatja a tőzsdék mozgását
  • Jövőre véget ér a pénzbőség a piacokon. A túlságosan erős jegybanki szigor lehet a 2022-es befektetési év az egyik legnagyobb kockázata, de félnek a befektetők az elszaladó inflációtól is
  • Kockázati tényező lehet idehaza 2022-ben nemcsak a járványhelyzet, hanem a túl magas infláció és persze az országgyűlési választások eredménye

Nagy Andrást, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzőjét Nagy Károly kérdezte a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás