Hullámzó az Erste Private Banking Hangulatindexe

2021.12.27. 11:14 • Erste Market Befektetés

A magyar pénzügyi elit, azaz a privát banki ügyfelek, több mint 7000 milliárd forintos pénzügyi megtakarítással rendelkeznek, így befektetési döntéseik jelentős hatással lehetnek az eszközárakra, például a forint árfolyamának napi mozgására. Mindezek mellett a privát banki ügyfelek legnagyobb része a magyar középvállalkozói szektor tulajdonosai közé tartoznak, így döntéseinek a hazai reálgazdaságra gyakorolt hatásuk sem elhanyagolható. Így ezen ügyfélkör várakozásainak nyomon követése, motivációik feltérképezése szakmai szempontból is érdekes lehet. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy egy évvel ezelőtt elkezdjünk egy kutatást a privát banki ügyfeleink között, és megalkossuk az Erste Private Banking Hangulatindexet, mely segítségével képet kaphatunk ezen több szempontból is speciális ügyfélkör piacokról és gazdaságról alkotott véleményéről.

Míg év elején minden kérdés esetében javulást láthattunk és csúcsra ugrott az Erste Private Banking Hangulatindexe, addig idén szeptembertől ismét negatív hangulat lett úrrá a válaszadókon. A tavaly szeptemberben mért - 0,5 pontos negatív érték decemberben visszaköszönt. A júniusi 0,5-ös csúcsértékhez képest látványos a negatív irányba történő változás.

 

Részvénypiaci hangulatindex

Az amerikai és európai piacok újranyitásával a részvénypiaci hangulatindex az év elején folyamatosan javult, azonban az emelkedés áprilisban megállt, és az év további időszakában folyamatos csökkenést tapasztalunk. Az extra gyors növekedést a több egymást követő stimulus hatására rendelkezésre álló korlátlan mennyiségű pénz, illetőleg a FED fokozott kötvényvásárlási programja is katalizálta. A hangulatindex lendületének elfogyását és lassú lejtmenetbe történő fordulását a további stimulusok hiánya és az általuk okozott elszabadult infláció és a bejelentett tervezett kötvényvásárlási program (tapering) kivezetése is előre vetítette.

 

Forint hangulatindex

A negatív hangulat idén is megmaradt a forinttal szemben, mely a további forintgyengülésbe vetett hitet tükrözi. A márciusi csúcspontot, a -0.9-es szintet szeptemberre ismét egy pesszimista, az egy évvel korábbi értékkel megegyező, -1,3 pontos hangulat váltotta. Ez a hangulat nem meglepő, mivel a forint euróhoz mért keresztárfolyama az elmúlt pár évben rövid idő alatt több, mint 20 százalékos gyengülést mutatott. Hamarosan megtudhatjuk, milyen mértékben romlott decemberre a forint megítélése azok után, hogy a jegybank 3,3 százalékra emelte az effektív kamatrátát, amiben a monetáris eszközrendszer újbóli átalakítása is segítségére volt.

 

Magyar Gazdagág hangulatindex

Míg tavaly novemberben rekordalacsony, -1,8 pontos értékre romlott a gazdasági kilátásokba vetett hit, ami a járványhelyzet romlásának volt köszönhető, idén a legjelentősebb változást a gazdasági index esetében láthattunk a felmérések során. A válaszadók optimizmusa júniusig töretlen volt és egészen 0,9 pontig emelkedett, de a látványos növekedés után a második legnagyobb csökkenést is a gazdaságba vetett hit érte el és zuhanása egészen a -0.2 pontig meg sem állt. Az eddigi legmagasabb értékről zuhant a mélybe. Kérdés, hogy a második félévre várt lassabb gazdasági növekedés, az infláció megugrása és az elszálló energia árak milyen nyomást gyakorolnak a felmérésben résztvevőkre és milyen hatással lesz a decemberi hangulatindex eredményeire.

 

Forrás: Erste Private Banking saját kutatás, magyar gazdaság

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás