Még soha nem volt ennyire hektikus a földgázpiac

2022.01.05. 13:21 • Podcast

Ki fogják már húzni az európai országok fölgázzal az idei telet – mondta az Erste Befektetési Zrt. olaj-és gázipari szakértője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában. Az ünnepi időszakban jelentős mennyiségű amerikai cseppfolyós földgázszállítmány érkezett a kontinensre az Egyesült Államokból, emellett a téli időjárás is eddig viszonylag enyhén alakult. Ennek köszönhetően állt elő az a furcsa helyzet, hogy a fűtési szezon kellős közepén még emelkedett is az európai gáztárolók feltöltöttsége – tette hozzá Pletser Tamás.

A beszélgetés első felében a szakértő az olajpiacról is beszélt. Az OPEC olajkartell 400 ezer hordóval megemelte a napi kőolaj kitermelését, amivel optimista jövőképet vázolt fel a befektetők számára. Pletser Tamás szerint az év második negyedévétől ismét túlkeresletes lesz a piac, főként az utazási szezon beindulásával.

A jelenlegi árszint kedvez az OPEC számára, a vezető hatalomnak, Szaúd-Arábiának 85 dollár per hordós szintnél kerül egyensúlyba a költségvetése. Oroszország már 40-50 dolláros szinttel is megelégedne. A kőolajkartellnek azért sem érdeke a jelenleginél is magasabb ár, mert azzal felpörgetné a szervezeten kívüli országok kitermelését, emellett felgyorsítaná az energiaipar zöldítését célzó folyamatokat.

A beszélgetésben még szóba került, hogy:

  • Az elszabaduló üzemanyagárak miatt lemondott a kazah kormány
  • Betartotta-e az Egyesült Államok kormánya az olajpiaci szereplők korlátozásával járó ígéreteit?
  • Még soha nem fonódott össze ennyire a globális energiapiac, egy indonéziai export stopp azonnal meglátszik az európai földgázárakban
  • Mennyire erősödhetnek fel a németországi zöldítési projektek azzal, hogy már a kormánykoalícióban is szerepet kapott az ottani zöld párt?

Az Erste Befektetési Zrt. olaj-és gázipari elemzőjével, Pletser Tamással Imre Lőrinc beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás