Ezek voltak 2021 legnépszerűbb részvényei

2022.01.07. 10:04 • Erste Market Befektetés

TOP 5 hazai részvény

OTP-MOL-Richter

A lista első három helyezettje aligha okoz bárkinek is meglepetést. A legnagyobb forgalmat messze az OTP papírjai generálták. Ezt követi a MOL és a Richter. Elsőre talán meglepő lehet, hogy a negyedik magyar blue chipként számon tartott Magyar Telekom lecsúszott a TOP 5-ös listáról, és csak a hatodik helyet sikerült elcsípnie a legforgalmasabb hazai részvények között. Ez azzal magyarázható, hogy semmi különösebb esemény nem történt a cég háza táján, ami miatt a befektetők figyelmének középpontjába került volna.

4IG

A negyedik helyre a Budapesti Értéktőzsdén komoly menetelést maga mögött tudó 4IG ért be. Az IT szektorban tevékenykedő vállalat leginkább az újabb és újabb akvizícióival vonta magára a figyelmet, melyek közül a legnagyobb durranás kétségkívül a DIGI távközlési szolgáltató magyarországi leányvállalatának megvásárlása volt.

Masterplast

A vállalat folytatta a 2020-ban megkezdett szárnyalását, kihasználva az építőipari boom adta lehetőségeket. A 2 éve még nagyrészt 600-700 forintos áron kereskedett részvény 2020 végén turbó fokozatba kapcsolt. A tavalyi évet 2000 forint fölött kezdte, és augusztusra már 5000 forint felé közelített. Azóta némileg lejjebb ereszkedett az árfolyam, de a befektetők a jelenlegi 4000 forint körüli árral sem lehetnek elégedetlenek.

TOP 5 külföldi részvény

Volkswagen

A legnagyobb német autógyártót súlyosan érintették a koronavírus járvány gazdasági következményei. A 2021-es év azonban erősen indult a vállalatnál, a részvények árfolyama több mint 50 százalékot emelkedett. A meggyőző értékesítési eredmények és az elektromos autógyártás irányába történő nyitás úgy tűnik, meggyőzte a befektetőket, és a vállalat végleg túllépett a 2015-ben kirobbant dízelbotrányon.

Tesla Motors

A vállalat neve eggyé vált az elektromos autózással. Önmagában a Tesla teljesítménye azonban nem biztos, hogy elég lett volna ahhoz, hogy a legnagyobb autóipari vállalattá nője ki magát, megelőzve a több évtizede a piacot uraló európai, ázsiai és amerikai versenytársakat. A sikerhez kellett a céget vezető Elon Musk személye is, aki olyan komoly véleményformáló erővel bír, hogy a közösségi médiában elejtett szavaira befektetők tömegei mozdulnak meg. Vélhetően ez is hozzájárult, hogy a Tesla lett 2021 legnagyobb forgalmú amerikai részvénye az Erste ügyfelei körében.

Lufthansa

A lezárások hatására a korábbi években látottakhoz képest az üzleti és a turisztikai célú légiforgalom egyaránt a töredékére csökkent. Az év elején a vakcinák bevetése némileg megerősítette a befektetők bizalmát a légitársaság jövőbeli kilátásait illetően. A vírus újabb hullámai azonban továbbra is lehetetlenné tették a vállalat profitábilis működését, és nemrég újabb részvénykibocsátásra volt szükség a stabil működés biztosítása érdekében. A szakértők úgy látják, akár több évre is szükség lehet a légiforgalom teljes helyreállásáig, így a Lufthansa vesszőfutása sem ért még véget.

Apple

Termékeik kiemelkedő minősége és sikeres piaci pozicionálása következményeképp az „almás” vállalat tavaly is kiemelkedő évet zárhatott. A részvények árfolyama minden korábbi eredményt felülmúlt a tavalyi több mint 50 százalékos emelkedéssel. A lezárásokkal súlyosbított időszak a tech cégek eredményének jót tett, ami hozzájárult, hogy az Apple az ötös lista negyedik helyén végezzen.

Royal Dutch Shell

A tavalyi év egyik jelentős gazdasági trendje az olaj iránti kereslet megugrása volt, ami jelentős árnövekedéshez vezetett. Ezt sokan közvetlenül is érezhették a pénztárcájukon, hiszen az olaj drágulásának hatására a benzinkutakon mintegy 30 százalékkal többet kell fizetni az év eleji árakhoz képest. Az olajipari óriásnak jól jött a megnövekedett kereslet, jelentősen növelni tudta a bevételeit. A befektetők pedig láthatták, hogy a zöld energiára történő átállásra még jó néhány évet várni kell, addig pedig az olajipari cégekre is szükség van.

Még néhány meghatározó részvény 2021-ből

Az alábbi vállalatok kicsivel lemaradtak az ötös listáról, de érdemes megemlíteni őket, mert jól tükrözik az elmúlt év tőzsdei tendenciáit.

Virgin Galactic

A vállalat tőzsdei jelenlét tekintetében a legfiatalabb, 2020 szeptembere óta lehet a részvényeikkel kereskedni a New York-i tőzsdén. Az űrturistáskodás úttörőiként kerültek a figyelem középpontjába. A befektetők és a potenciális utasok bizalmának elnyerése érdekében a cég alapítója, Richard Branson brit milliárdos is részt vett az első civil űrutazáson. A részvényárfolyamot hullámvasútszerű mozgás jellemezte tavaly, 14 és 62 dollár között mozgott a jegyzés.

AMC

2021 kiemelkedő tőzsdei eseménye volt az úgynevezett mém-részvények év eleji rallyja. Az egyik, talán legtipikusabb példa erre az AMC volt. A mozihálózatot üzemeltető vállalat megszenvedte a koronavírus miatt világszerte elrendelt bezárásokat, így 2020 végére történelmi mélységbe, 2 dollár alá zuhant a részvényeik árfolyama. 2021 januárjában azonban a Redditen és egyéb közösségi oldalakon szerveződő kisbefektetők összehangolt „támadást” indítottak a részvényeket shortoló hedge fundok ellen. Ez olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy az árfolyam néhány nap leforgása alatt tízszeresére növekedett. Igaz, ez után hirtelen csökkenni kezdett, megégetve sok befektetőt. A 2-ről 20 dollárra ugró árfolyam soknak tűnik, de semmi ahhoz lépest, ami júniusban történt, amikor is a jegyzés 60 dollár fölé emelkedett. Innentől ismét csökkentő tendencia vette kezdetét, de az év végéhez közeledve még mindig magasan, 30 dollár körül mozgott az árfolyam.


Moderna

A lista nem is lenne teljes a Moderna nélkül. A 2021-es évünket meghatározta a koronavírus elleni küzdelem és ennek egyik eszköze, a védőoltás. A Moderna a Pfizerhez hasonlóan mRNS technológián alapuló vakcinát fejlesztett ki, és ezzel az egész világon megismerték az addig nem túl jelentős vállalatot. Sőt, éppen a most kifejlesztett oltás volt a legelső kereskedelmi forgalomba kerülő termékük.

A fentieken kívül a legnépszerűbb papírok közé tartozott még a szintén mém-részvények közé sorolható, marihuána bizniszben tevékenykedő Sundial Growers, két kínai elektromosautó-gyártó, az XPeng és a NIO amerikai tőzsdén elérhető papírja, valamint két másik, a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztéséből profitáló cég, a BioNTech és a Novavax.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás