Itt a meglepetés: az ipar robogott, a kiskereskedelem döcögött novemberben

2022.01.07. 14:46 • Erste Market Befektetés

A KSH közleménye szerint a feldolgozóipari alágak többségében növekedést mértünk, köztük az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában jelentős volt a bővülés. A legnagyobb súlyú járműgyártás azonban számottevően csökkent. A visszaesést elsősorban az okozta, hogy a globális félvezetőhiány miatt a gyárak kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában kisebb mértékben esett vissza a kibocsátás.

Pontosabb részleteket a jövő héten megjelenő második adatközlésből tudhatunk meg. A meglepetés hátterében új kapacitások állhatnak, többek között a nagy súlyú élelmiszeriparban, melyek ellensúlyozták az autóipar gyengélkedését. Mindemellett a KSH újabb jelentős revíziót hajtott végre a múltbeli adatokon, melynek eredményeként a tavalyi bázis is alacsonyabb szintre került.

Előretekintve a decemberi magas frekvenciás adatok és a beszerzési menedzserindex alakulása jelen tudásunk szerint ismét növekedést hozhat. Ugyanakkor a külső környezet továbbra sem támogató, az ötödik hullám okozta bizonytalanságok negatív hatása egyelőre nehezen becsülhető. A járműipar és a hozzá kapcsolódó alágak mérsékelt teljesítményét azonban – ahogy azt a novemberi adatok is mutatják – továbbra is ellensúlyozhatják más alágakban kiépülő új kapacitások, melyek támogatják a termelés bővülését. A mostani információk szerint az ellátási láncok nehézségei az év közepétől enyhülhetnek érdemben, ezt követően az ipari export jelentős fellendülésére számíthatunk a cégek magas rendelésállományának és a kiépülő kapacitásoknak köszönhetően.

Az iparral szemben a kiskereskedelmi adatok negatív meglepetést hoztak. Ezúttal havi szinten csökkent a forgalom novemberben, melyben vélhetően a negyedik hullám berobbanása is közrejátszhat. Éves összehasonlításban pedig a kiskereskedelem forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 3,8%-kal emelkedett, elmaradva a mintegy 5% körüli várakozástól. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 6,2%-os volt az éves naptárhatástól megtisztított volumenindex.

Az elmúlt hónapokban a növekedést az üzemanyag-kereskedelem alacsony bázisa is segítette, melynek hatása még májusig támogató lesz. Ezzel együtt a kiskereskedelmi forgalom még mindig nem érte el a járvány előtti szintjét. A fogyasztás bővülését dinamizálhatja egyrészt az erőteljes bérnövekedés, másrészt a következő félévre előirányzott, nagy volumenű kormányzati transzfercsomag is. Kérdés, hogy ezt milyen arányban fordítják a háztartások fogyasztásra és megtakarításra.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás