A kőolaj- és földgáz mellett a megújulókba is érdemes fektetni

2022.01.10. 14:46 • Podcast

Pletser Tamás szerint „olaj lenne a tűzre”, ha az év elején szélesebb háborús konfliktus alakulna ki Oroszország és Ukrajna között. Ez még inkább megdobná a kőolaj árát. Más kérdés, hogy szankciós oldalon emiatt Oroszország nagy árat fizetne. A szakértő arra számít, hogy az OPEC februári, napi 400 ezer hordós kitermelési növelése mellett az bolygathatja meg az olajpiacot, ha Irán megkötné új atomalkuját a nyugati hatalmakkal, és visszaengednék a teljes kőolajpiacra. A tárgyalásokról érkező információk alapján ugyanakkor erre egyelőre nem sok jel mutat.

A földgáz ára tartósan magas maradhat a közeljövőben, nem valószínű, hogy idén enyhül az energiapiaci árnyomás – nyilatkozta a Trend FM Prémiumkategória című tőzsdei háttérműsorának Pletser Tamás. Az Erste gáz- és olajipari elemzője szerint nem érdemes árupiaci olaj- és földgázvásárlásban gondolkodni kisbefektetőként, mert az túlságosan magas kockázattal jár. Az olaj- és gázipari részvények ugyanakkor az elmúlt időszakban nagyon alulárazottak, pedig nagy nyereséget termelnek, és jelentős osztalékfizetők, nem beszélve a részvény-visszavásárlási programjaikról. „Kisbefektetőként inkább a részvényvásárlásokban érdemes gondolkodni” – hangsúlyozta Pletser Tamás.

A német atomerőművel fokozatos bezárásával és a megújuló energiaforrások előretörésével érdemes szétnézni az energiapiac más területein is. A nukleáris energiával foglalkozó kanadai és francia cégek papírjaiban lehet gondolkodni.

A beszélgetésben még szóba került, hogy:

  • Meddig maradhat velünk még energiafelhasználásában a kőolaj és a földgáz
  • A szél- és vízenergia területén mely cégek lehetnek nyerők befektetési szempontból
  • Oroszország ki tudja-e váltani európai energiaértékesítéseit az ázsiai piaccal


Az Erste Befektetési Zrt. olaj-és gázipari elemzőjével, Pletser Tamással Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás