A platina és az irídium lehet a hidrogén forradalom legnagyobb győztese

2022.01.14. 15:40 • Erste Market Befektetés

A zöld hidrogént fel lehet használni hosszútávú áramtárolásra, másrészt több nehézipari terület (műtrágyagyártás, acélipar, vegyipar) alapanyagként is használthatja ezt a karbonsemleges gázt. Emellett a közlekedésben lehet még fontos szerepe a hidrogénnek, közvetetten ammónia és metanol vagy közvetlenül sűrített és cseppfolyós formában.

A két legelterjedtebb és legjobbnak tartott elektrolízis technológia a PEM (Polymer Electrolyte Membrane) és az Alkaline, mely lúgos közegben bontja a víz molekulákat. Ehhez a technológiához, illetve az elektromos üzemanyagcellákhoz is két különleges fém kell nagy mennyiségben: a platina és az irídium. Röviden össze szeretném foglalni, hogy ezt a két fémet milyen nagyobb tőzsdei cégek bányásszák. Szerintem ugyanis ezek a részvények a legnagyobb nyertesei lehetnek egy ilyen forradalmi átalakulásnak. A platina az egyik legelterjedtebb katalizátor anyag, ami szükséges a kémia folyamatok lebonyolításához. Az irídium pedig az elektróda egyik fő anyaga, amit a PEM és klóralkáli folyamatoknál egyaránt alkalmaznak.

Három tőzsdei céget emelnék ki, mely kitettséggel bír ezen két fémhez. Kettő ezek közül dél-afrikai, míg a harmadik orosz. Mindhárom cég ADR-jeivel a fejlett angolszász tőzsdéken (New York, London) kereskednek.

1. Anglo-American Platinum (ANGPY US) – dél-afrikai platina termelő vállalat, a világ platinatermelésének 38%-ért felel. A termelés Johannesburgtól északra történik. A legnagyobb bánya Bushveld Igneous, mely krómot, vanádiumot, titánt is termel.

Az Anglo-American Platinum (USD) ADR áralakulása

Forrás: Google Finance

2. Impala Platinum (IMPUY US) – dél-afrikai platina termelő cég, az ország észak-nyugati részén van több bányája is. Platina mellett réz, nikkel és kobalt termelést is folytat, illetve fémfinomítással is foglalkozik. 2019-ben Kanadában, Ontario államban vásárolt egy komolyabb palládium bányát a cég.

Az Impala Platinum (USD) ADR áralakulása

Forrás: Google Finance

3. Norilsk Nickel (MNOD LI) – orosz nikkel és palládium termelő, mely jelentős platina termeléssel is bír. Szibéria északi részén termel. A részvénytársaság Vladimir Potanin irányítása alatt van. A befektetésnél figyelni kell az orosz politikai kockázatra is.

 

A Norilsk Nickel (USD) ADR áralakulása a londoni értéktőzsdén

Forrás: smartkarma.com

 

 

A platina áralakulása az elmúlt 20 évben (USD/tonna, illetve USD/unciában)

Forrás: Bullionvault.com

 

A HSBC előrejelzése az irídium és a platina keresletre a jövőben

Forrás: HSBC becslés, IRENA

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás