6 éves trend tört meg a bankpiacon

2022.01.25. 10:58 • Erste Market Sztori

A szektor kiemelkedő teljesítménye nem véletlen, számos fundamentális tényező szól mellette. Ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy azon szektorok egyike, melyek jövedelmezőségére az infláció emelkedésével együtt járó kamat- és hozamemelkedés kedvező, hiszen a kamatok emelkedése a marzsok növekedését eredményezheti. Az idei évben a gazdaság növekedése ugyan lassulhat, de ennek ellenére továbbra is erős maradhat. Az Eurózóna 2021-es 5,1%-os növekedését követően az idei évben 4,0% lehet a gazdaság bővülési üteme, ami továbbra is átlag felettinek számít. Az erős növekedésnek köszönhetően a nem-teljesítő hitelek aránya pedig továbbra is alacsony maradhat.

A kedvező külső környezeten kívül az alacsony értékeltség is támogató. Az előre tekintő, lezárt pénzügyi év hiányában továbbra is még 2021-es P/E ráta még mindig 10 alatt van. Ez 40%-os diszkontot jelent a tágan vett európai részvénypiac (az EURO STOXX 600 index) értékeltségéhez képest, ami historikusan is jelentős különbségnek számít. Ha könyvszerinti értéket vesszük szemügyre, akkor továbbra is tipikusan könyvszerinti érték alatti értékeltséggel szembesülünk. Az index a könyvszerinti érték háromnegyede körül forog, miközben a jövedelmezőségi kilátások nem indokolják ezt a mély diszkontot.

Amikor klasszikus osztalékrészvényekre gondolunk, nem a bankpapírok szoktak először az eszünkbe jutni, pedig jelenleg ez is egy erőteljes szempont lehet. Az EURO STOXX Banks index az idei osztalék kilátásokkal kalkulálva 5%-os osztalékhozamon forog, ami igencsak jelentős, akár a kockázatmentes hozamokhoz egyébként más szektorok osztalékhozamához képest. Ráadásul a magas osztalék mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy több nagy nyugat-európai bank is jelentős részvényvisszavásárlást tervez az idei évben. Ebben élen járó lehet például a BNP Paribas, az UniCredit, vagy a Banco Bilbao.

A cikk első alkalommal a Világgazdaságban jelent meg 2022.01.21-én.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás