Az MNB ismét emelt a kamaton

2022.01.26. 11:45 • Podcast

Miró József, az Erste stratégája szerint egyelőre a magyar piacon nincs félelem a befektetők körében az esetleges orosz-ukrán háború miatt. A Richter esetében nem is valószínű, hogy ha nyílt háború is lesz, az érintené az egészségügyi szektort valamilyen szankció révén. A feszültség az elmúlt időszakban gyengítette az orosz rubel árfolyamát, amely az exportbevételeknél még jótékony hatással is lehet a cég nyereségére. Persze nagy kérdés, hogy az esetleges háború hogyan befolyásolná a gyógyszerkereskedelmet, mennyire akasztaná meg. Az OTP ugyanakkor egy háborúval akár a profitjának 14 százalékát is elveszítheti, extrém esetben. Arról nem beszélve, hogyha lekapcsolják Oroszországot a nemzetközi átutalási, úgynevezett SWIFT-rendszerről, azaz OTP egész oroszországi működésének további létét kérdőjelezné meg.

A Magyar Nemzeti Bank a várakozásoknál nagyobb mértékben, 50 bázisponttal emelte tovább az alapkamatát. Az új ráta 2,9 százalék. További szigorítás várható a magyar jegybank részéről az egyhetes betéti tenderek kamata terén. Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője szerint a nagyon magas magyar infláció nemcsak azért bizonytalan, mert nem lehet tudni, hogy az orosz-ukrán konfliktus élesedése mit okozhat az energiaárakban, hanem azért is, mert idehaza eleve üzemanyagár-befagyasztás van, és több alapélelmiszernél hatósági árat vezettek be pár hónapra, ami eleve bonyolítja az inflációs pálya számítását. Ettől függetlenül az elemző nem számít arra, hogy év közepéig enyhülne az inflációs nyomás. A FED esti kamatdöntő ülésén részletek derülnek majd ki az idei tervezett monetáris szigorítással kapcsolatban.

A műsorban szóba került még, hogy:

  • Inkább a dollárkamat határozhatja meg a következő időszakban a forint árfolyamát, nem pedig az EKB döntései
  • A MOL rendelkezik elegendő olajtartalékkal, ha kitörne az orosz – ukrán háború, és emiatt elakadnának a kőolajszállítások Oroszország felől. Nagyjából 100 napra elegendő ez a tartalék
  •  A FED nyíltpiaci bizottságában új döntéshozók is lesznek, ezért nem kizárt, hogy meglepetés lesz az amerikai jegybank részéről, és a reméltnél erőteljesebb szigorítás lesz a tengerentúlon

Miró Józseffel, az Erste stratégájával a blue chipek orosz-ukrán hatásáról, Nagy Jánost, az Erste makrogazdasági elemzőjét pedig a Magyar Nemzeti Bank monetáris szigorításáról és az idei várható FED szigorításról Nagy Károly kérdezte a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás