A vártnál jóval magasabb lett az amerikai GDP

2022.01.27. 15:40 • Erste Uzsonna

Pozitív hangulatban indult a kereskedés az amerikai tőzsdéken. A Dow Jones 0,9%-os, a Nasdaq pedig 0,8%-os pluszban kezdte a napot.

Jelentősen meghaladta az előzetes 2021 negyedik negyedéves GDP növekedés (6,9% év/év) az USA-ban a piaci becsléseket (5,5%). A fő hajtóerő a lakossági fogyasztás és a vállalati beruházások voltak. A 2021-es egész évre vonatkozó GDP növekedés az előzetes adatok alapján 5,7%, ami 1984 óta a legnagyobb éves bővülés lenne az Egyesült Államokban.

A mai adat alapján múlt héten 260 ezer új munkanélküli-segély kérelmet nyújtottak be az USA-ban, ami valamivel kevesebb, mint a 265 ezres várakozás, illetve a múlt heti 290 ezres érték. A vártnál többen voltak tartósan munkanélküli segélyen, 1,653 millió fő helyett 1,675 millióan adtak be folytatólagosan kérelmet, ez 51 ezerrel több, mint egy hete.

A McDonald’s gyorsétterem lánc nyitás előtt tette közzé negyedik negyedéves eredményét. A vállalat bevétel és eredmény oldalon is rosszabbul teljesített, mint azt a Wall Street várta, hiszen a 6,01 milliárdos bevétel épp elmaradt a 6,02 milliárd dolláros várakozástól, és a 2,23 dolláros egy részvényre jutó eredmény is kevesebb, mint a várt 2,34 dollár. Az emelkedő bér- és működési költségek miatt az amerikai üzletek marzsa -10% volt, a működési költségek 14%-kal emelkedtek éves alapon. A részvény 2,0%-os mínuszban volt nyitás előtt.

A Valero Energy amerikai energetikai vállalat negyedik negyedéves eredménye felülmúlta a várakozásokat. A 35,9 milliárd dolláros bevétel több mint az elemzők által várt 28,47 milliárd. Éves alapon 19%-kal emelkedett a vállalat kitermelése. A cég részvényenkénti eredménye szintén jó lett, hiszen 2,47 dolláros profitot könyvelhetett el, felülmúlva az 1,84 dolláros becslést. A vezetőség optimista az éves kilátásokkal kapcsolatosan. Nyitás előtt 2,7%-os pluszban volt az árfolyam.

A Dow Chemical szintén nyitás előtt tette közzé negyedik negyedéves számait. A 14,36 milliárd dolláros bevétel felülmúlta a 14,29 milliárd dolláros várakozást. A profit szempontjából szintén remek negyedévet tudhat magáénak a cég, a 2,15 dolláros részvényenkénti eredmény magasabb, mint az elemzők által várt 2,01 dollár. A cég tavaly közel egymilliárd dollár értékben fizetett ki osztalékot és vásárolt vissza saját részvényeket. A kilátások pozitívak, a kereslet tovább növekedhet, miközben az ellátási lánc problémák elkezdhetnek enyhülni. Nyitás előtt 2,1%-os pluszban volt a papír.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás