2022 évi előrejelzés az Erste elemzőinek tollából

2022.02.01. 13:00 • Webinárium

 

Érintett témáik: 2022 évi előrejelzés az Erste elemzőinek tollából.

  • Milyen befektetési termékekben látunk potenciált ebben az évben?
  • Összefoglaló az új termékeinkről.
  • A kamatemelések hatására most már szóhoz jutnak a kötvények is a részvények mellett?

A webinárium alatt érkezett kérdések és szakértőink válaszai:

Milyen esélyt adnak annak, hogy a Portfolio által (január 21.) ismertetett forgatókönyv szerint a történelem legnagyobb összeomlása jöhet a "szuperbuborék" kipukkanásával?
A korábbi buborékok kipukkanásakor jellemzően nem volt rendben a gazdaság strukturálisan, vagy volt valami nagy félreárazás/hiba a várakozásokban. Például a dot-com lufi, vagy volt egy kiváltó termék/szabályozási baki (bár végülis ez is egy strukturális hiba a jelzálog és lakáspiacon), ami láncreakciót indított, az MBS-ek. Ilyen most úgy tűnik, nem áll fenn, a bika piac erejét a tech cégek adták, de ők most valóban remek növekedési kilátásokat tapasztalnak, rekord eredményekkel.

Torkollhat válságba a jelenleg megfigyelhető recesszív hangulat?
Sok múlik azon hogy mennyire lesz "könnyen" kezelhető az infláció, most ez a fő fókusz. Alapvetően a ha a jegybanki intézkedések elegendőnek bizonyulnak, korrekción túl nem tartunk válságtól.

Meddig eshetnek még az Amerikai részvények?
Az amerikai részvénypiacon nagy súllyal vannak jelen azok a magas értékeltségű növekedési cégek (pl. tech), amik 20-21 során óriási emelkedésen mentek át. Ezek a vállalatok érzékenyebben reagálnak a kamatemelésekre, így a FED előrevetített pályája alapján idén nem várható tőlük a tavalyihoz hasonló emelkedés. Ugyanakkor az fundamentumaik teljesen rendben vannak, tehát egy korrekción túl nem várunk tőlük beesést.

A tözsdéken most tapsztalható lejtmenet tartós, vagy ebben még várható visszaemelkedés az elkövetkező hetekben?
A január elején tapasztalt esés nem valószínű, hogy tartósan trenddé válik. Ugyanakkor idén kisebb ütemű növekedésre számítunk, mint tavaly.

Az Erste euro klimakötvényei (NNL, CPR) árfolyama december óta 25%-kal estek. Mi az oka ennek és mi várható a következő hónapokban ?
Ha jól értem befektetési alapokra gondol (NN Climate & Environment és CPR Climate Action). Ezek jelentős százalékban növekedési részvényeket tömörítenek (pl. tech vagy megújuló energia értékláncán elhelyezkedő vállalatok). Negatívan érinti őket a hozamemelkedés, de pl. szabályozói (USA) szigorítás miatt is visszaestek. A megatrend azonban fennmarad, hosszú távon jónak tűnnek az alapok.

Mibe fektessem a pénzem, hogy legalább a várható 6%-os inflációt kivédjem?
Infláció "biztos" kivédése inflációhoz kötött eszközökön keresztül lehetséges, pl. infláció követő állampapír vagy befektetési alap. Emellett az emelkedő forint hozamok mellett már az ingatlan alap is realizálhat 4-6% hozamot.

Növekedési vagy értékalapú részvényeket vegyünk?
Egy kiegyensúlyozott portfólió fenntartása célszerű hosszú távon. A növekedési részvények historikusan többször teljesítik túl az értékalapúkat, viszont kamatemelési ciklus jellemzően inkább a növekedési papíroknak szokott ártani. Így rövid távon most az értékalapú részvényeket részesítjük előnyben, de a növekedési részt sem érdemes likvidálni.

Környezetvédelem részvények, "zöld" részvények ajánlottak a portfólióba?
Hosszú távon igen, rövid távon viszont jelentős volatilitás fennmarad, így nem egyértelmű, hogy mikor lesz/van jó beszálló időpont. A kívánatos kitettséget ilyen körülmények között célszerű beátlagolva elérni.

Mikorra várható, hogy a tőzsdék visszatérnek a tavaly év végi szintekre?
Az S&P 500 kb -4%-ra van az évvégi szintektől. A DOW -2.6%-ra, a NASDAQ közel -9%. A jelenlegi volatilitás mellett elképzelhető, hogy hamar visszaérnek ezekre a szintekre. Viszont régiós különbségek is relevánsak, Európa a lazább jegybanki intézkedések miatt kisebbet korrigált, a szektormix is eltérő (value-jellegűbb), így hamarabb visszatérhet december végi szintre.

Egy ilyen ingadozó piac esetén elgondolkodom az ingatlan befektetéseim növelésén. Ez szembe megy a Bank érdekeivel, de ennek ellenére mi a véleményük?
A megfelelően diverzifikált vagyon fontos eleme lehet az ingatlan, önmagában így jó döntés lehet. Ugyanakkor az ingatlan értéknövekedése sem garantált, ugyanakkor reáleszköz lévén jól bírhatja a tartós inflációt. A magasabb hitelkamatok azonban megnehezítik az ingatlanvásárlók számára a vásárlást, ez nyomást helyez az árnövekedésre. Összességében a portfólió egy részét célszerű lehet ingatlan-kitettséggel feltölteni, erre azonban nem kizárólag a magas tőkeigényű fizikai ingatlan áll rendelkezésre, hanem értékpapírosított formában ingatlan alap.

A megnövekedett infláció és a részvénypiacok korrekciója milyen hatást gyakorol az ingatlan befektetésekre rövid és középtávon?
Az inflációt leginkább a reáleszközök képesek megbízhatóan átvészelni, az ingatlan ilyen eszköz, így ilyen szempontból jó eszközosztály. A részvénypiaci korrekció - amennyiben nem tartós - rövid távon nem várható, hogy negatív hatást gyakoroljon az ingatlan befektetésekre.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás