Nagyon jó eredmények várhatók az európai cégektől a gyorsjelentési szezonban

2022.02.09. 11:22 • Podcast

Az európai gyorsjelentési szezon már elindult. A legértékesebb 600 európai cégtől jelentős profitemelkedést várnak. „A legjobban az energetikai szektor teljesíthetett, amiben semmi meglepő nincs, mert az olaj- és a földgáz ára is többszöröződött 2021-ben” – mondta el a Reggeli Monitor műsorában Nagy András, az Erste részvényelemzője. Beszélt arról is, hogy 70 százalék fölötti profitnövekedés várható az ipari, nyersanyagpiaci és pénzügyi szektorban. Ezek a ciklikus iparágak a következő időszaknak is nagy nyertesei lehetnek.

A pénzügyi szektorban még 70 százalék fölötti nyereségnövekedést is láthattunk az eddig beszámoló bankoktól. Sok pénzintézet csökkentette a pénzügyi tartalékait, mert javult a hitelfizetési hajlandóság. Az osztrák Raiffeisen Banknak például eddig jót tett az orosz piac kamatemelése, mert növelte az ebből származó bevételeit. A bankok optimisták, mert kedvező működési környezetet teremt számukra, hogy az alapkamatok a magas infláció miatt tovább fognak emelkedni, miközben maradhat az erőteljes gazdasági növekedés.

Az interjúban még szó volt arról is, hogy:

  • A légitársaságok kezdenek kilábalni a válságból, főleg a remek nyári szezonban reménykednek
  • Az EKB kamatemelése nem befolyásolja a pénzügyi szektor nyereségességét
  • Az autógyárak a chiphiányt próbálják megoldani
  • Az orosz-ukrán válság hosszútávú haszonélvezői lehetnek az európai hadiipari cégek, ha a NATO-tagországok még többet költenek majd védelmi kiadásaikra

Nagy Andrással, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzőjével Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás