Február nem a szerelem hónapja a tőzsdén

2022.02.14. 09:00 • Erste Market Befektetés

A befektetők általában nem szoktak februárban szerelembe esni a tőzsdékkel – nem ezt tartják a legjobb hónapnak a piacokon. A medve ilyenkor előbújik a barlangjából, megragadja a szarvánál a bikát és jól megrángatja – kevés olyan esztendő volt az elmúlt évtizedben, amikor a második hónap nem a volatilitásról, bizonytalanságról és az indexek mérséklődéséről szólt.

Kétségtelen tény, hogy a hónap közepét követően a teljesítmények kiegyensúlyozottabbnak látszanak, de – ahogyan ez a BUX adatain is látszik –, ha visszatekintve jobb is február második felének teljesítménye ennek a szakértők szerint kevesebb köze van a Valetin naphoz és a szerelemhez.


Forrás: BÉT, saját számítás

A februári visszaesés általános magyarázata az amerikai költségvetés készítésének rendszerében rejlik: a világ legerősebb – és ezért legnagyobb tőkepiaci hatással bíró – gazdaságában ez a büdzsé benyújtásának időszaka. A rossz és a jó hírek ilyenkor sorban követik egymást, és amikor az amerikai pénzügyminiszter új adókat vagy egyéb terheket jelent be, szépen elkezdenek lejtmenetbe kapcsolni a tőzsdék. Az indexek alakulása február elején így inkább a befektetők bizonytalanságát és várakozásait tükrözi leginkább, míg a hónap második felében általában korrekció következik – egyszerűen, sokszor technikai okokból.

Az is látszik azonban, hogy a korrekció nem tudja megfordítani a trendet, vagyis a hónap általában azért negatív előjellel zár – persze vannak kivételek, a makrogazdasági és egyéb események függvényében. 2020-ban a hónap második felének jelentős visszaesésését egyértelműen lehet már a járvány terjedésével magyarázni – míg a tavalyi óvatos növekedés éppen a piacok bizakodását fejezi ki.

Forrás: https://economictimes.indiatimes.com/magazines/panache/on-valentines-day-stock-market-bear-took-the-bull-by-the-horns/articleshow/62941348.cms

Adatok forrása: BÉT, saját számítás

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás