Rekordot dönthet idén az olajfogyasztás is

2022.02.14. 16:23 • Erste Market Sztori

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) januári elemzésében a 2021 és 2022-es keresleti előrejelzést 200 ezer hordó/nappal növelte, az idei évben az olajfogyasztás elérheti a 99,7 millió hordó/napot, ami hajszállal is, de meghaladja a 2019-es 99,6 millió hordó/nap mértéket. A járvány elmúltával az emberek igyekezhetnek bepótolni az elmaradt utazásokat, a bezártság érzése elől menekülve szinte biztos, hogy masszív keresletet fognak támasztani a kőolaj iránt.

Ezt a növekvő keresletet egy elég rugalmatlan kínálati oldal próbálja kielégíteni. Az OPEC+ egyre kisebb szabad kapacitással bír: bár papíron 4-5 millió hordó/nap lehet a szabad kapacitások mértéke, a valóságban a piac becslések szerint alig 1,5-2 millió hordó/nap ténylegesen gyorsan hozzáférhető mennyiség az, mely a kartell és szövetségesei részéről rövid idő alatt piacra dobható. Nem véletlen, hogy a decemberi 400 ezer hordó/nap kvóta növelés alig 260 ezer hordóval növelte csak meg a napi kihozatalt: Angola, Nigéria vagy Líbia jóval alatta termel a kvótának, de decemberben már Oroszország sem tudott annyit termelni, mint amennyit az OPEC-kel való megegyezés megengedne neki. A hírek szerint a fent említett tartalékok pedig főleg Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátus kezében vannak, így a februári 400 ezer hordó/nap termelésnövekedés zöme is ebből a két országból jöhet. Persze rajtuk kívül még Irán is rendelkezik 1,5-2 millió hordó/nap szabad kapacitással, de a szankcióktól sújtott ország egyelőre ezeket nem tudja felhasználni. A kérdés, hogy sikerül-e megegyezni az ország atomprogramjáról, és ha igen mikor. A mostani kilátások némileg kedvezőbbek, a legutóbbi értesülések szerint ugyanis közeledés van a perzsa állam és a nyugat között a vitás kérdésekben.

Az amerikai palaolaj szektor pedig még mindig a korábbi adósságok leépítésével és a tulajdonosok felé történő kifizetésekkel van elfoglalva. Bár az utóbbi időben nőtt az aktív fúróberendezés szám - a Baker Hughes becslése szerint már majdnem elérte az 500-at az USA aktív kőolaj fúrásra használt eszközeinek száma -az iparági szereplők szerint legalább száz dolláros olajár kell ahhoz, hogy a szektorba fektető befektetők kapzsisága igazából felélénküljön. Ez a többlettőke ugyanis szükséges ahhoz, hogy ismét a „Drill Baby drill” politika beinduljon, vagyis a növekedés legyen az elsődleges, ne a megtérülés. Az EIA, amerikai energiaügynökség mindenesetre csak 2023-ra várja, hogy az éves amerikai kőolaj termelés elérje a 12,4 millió hordó/napot, ami lényegében megfelel a 2019-es értéknek. Tehát szükséges a magasabb kőolaj ár ahhoz, hogy sebességet váltson az amerikai olajipar.

A cikk első alkalommal a vg.hu oldalon jelent meg 2022.02.11-én.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás