Folytatódott az MNB kamatemelése, csak lassan szelídül a hazai infláció

2022.02.23. 11:42 • Podcast

Februárban 8,0-8,5 százalékos inflációt vár a jegybank. Várhatóan csütörtökön 30 bázisponttal emelkedik az egyhetes betéti kamatszint, 4,3-ról 4,6 százalékra. Ezzel tovább közeledik egymáshoz az alapkamat és a rugalmas eszköz. Március elejétől az MNB ismét aktívan fogja használni a devizalikviditást nyújtó swapeszközt. Nyeste Orsolya szerint egyelőre találgatás, hogy egy orosz – ukrán háború esetén vészkamatemlésre kényszerülne a Magyar Nemzeti Bank. Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője ugyanakkor  úgy látja, hogy az nagyon rosszul venné ki magát, ha egy esetleges háború miatt leállnának a kőolaj- és földgázszállítások Oroszország felől.   

Erős az inflációs nyomás továbbra is. Az üzemanyagárak literenként 480 forinton történő befagyasztása néhány tizedszázalékponttal csökkenti a hazai inflációs ütemet, az alapvető élelmiszerek árrögzítése pedig maximum 0,1 - 0,2 százalékponttal alacsonyabb fogyasztói áremelkedési ütemet jelent. Ráadásul még ez sem biztos, mert számos helyettesítő terméknek a hírek szerint viszont jobban megemelték az árát a nagyobb áruházláncok.   

Az interjúban még szó volt arról is, hogy:

  • A Magyar Nemzeti Bank a következő hónapokban frissített gazdasági előrejelzéssel jöhet elő
  • A FED valószínűleg mindenképpen elkezdi márciusban a kamatemelést, akkor is, ha lesz orosz – ukrán háború
  • Az EKB viszont biztos, hogy nem kezd még monetáris szigorításba
  • Az egész világgazdaságra nézve továbbra is nagy bizonytalanságot jelent a chiphiány és az ellátási láncok lassú helyreállása

Nyeste Orsolyával, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjével Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás